Wat is een Pre Employment Screening (PES)?

Pre Employment Screening (PES) is een achtergrond check alvorens je bij je werkgever aan de slag gaat. Vaak wordt dit al in de vacature aangegeven.

Binnen de financiële sector bestaat de PES vaak uit 2 onderdelen:

1. Check identiteit en diploma´s

Als je via een bureau op zoek gaat naar een baan zijn zij vaak verplicht alvorens iemand voor te stellen om een eerste check te doen.

Die bestaat uit:

  • Check Identiteit. Paspoort of ID wordt gecontroleerd op echtheid en of je bent die je zegt dat je bent.
  • Check diploma´s: Vaak wordt er gevraagd om je originele diploma´s mee te nemen. Er wordt geverifieerd of je inderdaad het diploma hebt behaald dat op je cv staat.

2. Verdere Screening

Word je aangenomen, dan volgt de rest van de screening

  • Aanvraag VOG
  • Referentie Check
  • BKR screening

Ook zal je gevraagd worden om compliance en confidentiality documenten te ondertekenen.

Voorwaarden screening

Een PES screening kan vrij gevoelig zijn, omdat jouw privacy behoorlijk wordt geschonden. Doordat deze screening erg privacy gevoelig is, moet de werkgever aan bepaalde voorwaarden voldoen om een PES screening te mogen uitvoeren.

Gerechtvaardigd belang

Gerechtvaardigd belang houdt in dat de werkgever er vanuit moet kunnen gaan dat de toekomstige werknemer integer en betrouwbaar is. Deze voorwaarde is vaak wettelijk verplicht voor de integriteitsgevoelige functies zoals werken binnen de financiële sector.

Wet bescherming persoonsgegevens

De Wet bescherming persoonsgegevens is een voorwaarde waaraan de werkgever zicht moet houden, wanneer hij of zij de PES screening uitvoert. Er worden immers zeer persoonlijke gegevens gevraagd waar adequaat mee omgegaan moet worden. Dit betekent dus dat de werkgever wettelijk verplicht is om aan de Wet bescherming persoonsgegevens te houden.

Moet jij een PES screening ondergaan bij jouw toekomstige werkgever? Wees dan niet bang, het is een controle om te kijken of jij een betrouwbaar en integer persoon bent. Hoewel ze veel persoonlijke informatie van je vragen, zijn we bij wet verplicht zorgvuldig met deze informatie om te gaan. Je hebt dus niks te verliezen als je niks te verbergen hebt.

Heb je nog vragen over de PES screening? Neem gerust contact met ons op door een mail te sturen naar: info@ts.eu of bel naar +31 20 530 4380.

Afspraak maken