Wat doet een Asset Manager?

Asset managers of vermogensbeheerders zijn partijen die geld beleggen namens hun klanten. Doel is om een zo hoog mogelijk rendement te behalen, binnen de gestelde afspraken. Klanten zijn onder anderen pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en institutionele beleggers. Waarin geïnvesteerd wordt hangt af van de opdracht van de klant, het zogenaamde mandaat.

Wat is asset management?

Asset management of vermogensbeheer is het beheer van een portfolio aan assets die je belegt voor een klant. Aan de hand van het mandaat en door middel van selectie, risico analyses en marktontwikkelingen bepaal je waarin je wel of niet wilt investeren. Op deze manier laat je je portfolio groeien met zo weinig mogelijk risico. Binnen asset management wordt er onderscheid gemaakt tussen individueel asset management en collectief asset management.

Wat is een Mandaat bij een Asset Manager?

Het mandaat zijn de regels die de klant meegeeft aan de Asset Manager over waar wel of niet in belegd kan worden.

Deze regels zijn geheel vrij af te spreken en bevatten vaak clausules over:

 1. Beleggingscategorie, denk hierbij aan aandelen, obligaties, onroerend goed of zelfs grondstoffen;
 2. Geografie, in welke landen en regio’s wordt wel en niet geïnvesteerd;
 3. Valuta risico’s, in welke valuta mag worden belegd en moet het valuta risico worden afgedekt of niet;
 4. Daarnaast kunnen nog specifieke beleggingen worden uitgesloten die bijvoorbeeld niet voldoen aan regels over Corporate and Social responsibility, wapens en tabak of aan verhoudingen man-vrouw.

Benchmark

Aan de hand van het mandaat kan weer een benchmark worden afgesproken. De benchmark is een index waartegen de groei van het vermogen wordt afgezet. Simpel voorbeeld is dat als je volgens het mandaat alleen in AEX fondsen mag beleggen, dan is het logisch de AEX als benchmark te gebruiken. Indien het rendement van de Asset Manager hoger is dan de AEX, dan heeft de vermogensbeheerder het goed gedaan, beter dan de index. Vaak is een mandaat ruimer gedefinieerd, waardoor de benchmark anders wordt samengesteld.

Nett Asset Value (NAV) en Rapportages

Rapportages is een belangrijk onderdeel van het Asset Management geworden. Doorgaans wordt op dagelijkse basis de NAV van een fonds berekend. De NAV is de waarde van alle stukken in het fonds. Het is zaak alle stukken en aantallen te weten en deze te vermenigvuldigen met de waarde. Het lijkt simpel, maar deze waarde wordt bijvoorbeeld beïnvloed door het exacte aankoop- of verkoopmoment van stukken, hetzelfde geldt voor het exacte moment van de dividenduitkering. Beursgenoteerde stukken hebben een onafhankelijke prijs, echter vaak zijn niet alle stukken in een portfolio vrij verhandelbaar. Voor deze stukken is het weer moelijker een onafhankelijke prijs vast te stellen. Het maken van de rapportages en het berekenen van de NAV is een gespecialiseerd vakgebied.

Wat ga je doen als Asset Manager?

De asset manager beheert dus een portfolio aan assets. Het is de taak van de asset manager om dit portfolio te analyseren op mogelijke risico’s, kosten en baten. Met de verkregen informatie kan de asset manager afgewogen keuzes maken, zodat het portfolio het best rendeert voor de klant. Op deze manier groeit de waarde van het portfolio met zo min mogelijk risico´s.

Werkzaamheden van een Asset Manager

 • Monitoren van de prestaties van het portfolio;
 • Risico analyses uitvoeren;
 • In kaart brengen van kosten;
 • Bepalen van budgetteringen voor de assets in het portfolio;
 • Adviseren van het management over optimalisaties in bedrijfsprocessen.

Functie eisen van een Asset Manager

 • Minimaal HBO/WO denkniveau;
 • Uitstekende analytische vaardigheden;
 • Kennis van financiële markten;
 • Goede communicatieve vaardigheden;
 • Zelfstandig en besluitvaardig.

Zie jij jezelf terug in de functie eisen en spreken de werkzaamheden jou aan? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden om als Asset Manager aan de slag te gaan bij een financiële instelling. Bel ons op +31 (0)20 530 4380 of mail ons via jobs@ts.eu.

Contact opnemen