Nora-de-Groot-Nienke-de-Kruijf

Wees de baas over je eigen loopbaan

‘Het is belangrijk dat zowel werkgevers als werknemers zich realiseren dat een vast contract en een baan voor het leven niet meer van deze tijd zijn. Het gaat erom dat je als medewerker je talenten kent, en als werkgever is het belangrijk dat je het talent weet te vinden. lk denk dat we toe gaan naar een toekomst waar de contractvorm ondergeschikt wordt. Vast, flex of hybride; het gaat allemaal door elkaar lopen’, vertelt Nora de Groot, directeur Total Solutions.

Total Solutions selecteert, begeleidt en ontwikkelt vakmensen voor onder meer treasury afdelingen, banken, vermogensbeheerders en andere financiële instellingen. De medewerkers binnen Total Solutions zijn allemaal afkomstig uit de financiële sector. Nora: “Wij spreken dezelfde taal waardoor we goed kunnen inschatten welke kandidaat perfect bij welke functie past.’

Revolutie

‘Sinds onze oprichting zo’n 15 jaar geleden is er voor mijn gevoel een revolutie gaande in de branche, sommige functies verdwijnen, andere functies ontstaan. Sturen op kostenbesparingen, een gedeukt imago, digitalisering, outsourcing van werkzaamheden, bijvoorbeeld richting India en Lean processing, zijn enkele voorbeelden waar financiële dienstverleners mee te maken hebben. Al deze aspecten zorgen voor de nodige onrust. In alle lagen veranderen competenties, teams worden kleiner en er wordt flexibiliteit verwacht’, vervolgt Nora.

Drijfveren

De ontwikkelingen in de financiële sector dwingen werkgevers en werknemers anders naar werk te kijken. ‘De veranderingen vragen andere competenties van mensen’, vertelt Nienke de Kruijf, senior consultant & coach. ‘Op gebied van ontwikkeling van talent, laten zowel werkgevers als werknemers kansen liggen. Veel medewerkers zijn meegegaan met de reorganisaties, zonder dat zij bewust hebben nagedacht of ze nog wel op de juiste plek zitten. Wij adviseren onze klanten om met medewerkers in gesprek te gaan om erachter te komen wat hen drijft en wat zij graag doen.Door in gesprek te gaan met medewerkers kunnen zij veranderen, in beweging komen. En dat is precies wat de sector nodig heeft.’

Geloof in je eigen kwaliteiten

‘Typerend voor de financiële sector is dat medewerkers van oudsher heel lang bij een en dezelfde werkgever bleven. Medewerkers gingen na hun middelbare school aan het werk en bleven de rest van hun loopbaan bij één werkgever zitten. Deze professionals dagen we uit om bewust na te denken over hun eigen carrière. Sommige medewerkers zitten al zolang op dezelfde plek, dat ze vergeten om naar de toekomst te kijken. Waar sta ik? Wat wil ik? Waar loop ik tegen aan? Wij geven medewerkers mee: je bent zelf baas over je eigen carrière. Er liggen zoveel kansen, alleen jij kan zorgen dat je deze kansen ook pakt. Dat is uiteraard enorm spannend, maar als je gelooft in je eigen kwaliteiten, ga je veel meer mogelijkheden zien. Wij zijn daar zelf het levende bewijs van’, aldus Nienke.

Nieuwe generatie

Behalve medewerkers die al heel lang bij een werkgever werken, heeft de financiële sector ook te maken met de nieuwe generatie. Nora: ‘Het is voor werkgevers een hele uitdaging de nieuwe generatie aan te trekken. De nieuwe generatie is niet op zoek naar zekerheid. Zij willen groeien, leren, ontdekken en zichzelf kunnen blijven ontwikkelen om waarde toe te voegen aan de organisatie. Bovendien zijn deze mensen echte netwerkers, zij kiezen ervoor om samen met anderen te werken aan een opdracht, als de opdracht is afgerond, dan vertrekken ze op zoek naar een nieuwe uitdaging. Als zij daar de ruimte en vrijheid voor krijgen, dan keren ze na een aantal jaren met meer kennis bij de betreffende werkgever terug om daar weer tijdelijk aan een opdracht te werken. Dat is een mooie win-winsituatie. Ik denk dat het belangrijk is dat werkgevers zich realiseren dat zij zich moeten inspannen om een aantrekkelijke werkgever te zijn. Alleen dan kun je een gezonde groei realiseren in de toekomst. De visie op arbeid zal nog verder veranderen. Het vraagt van alle partijen flexibiliteit en verantwoordelijkheid om daar goed mee om te gaan’, besluit Nora.

Bron: Brainnet

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord