Wat is loopbaanbegeleiding?
Outplacement betekent: ‘Begeleiding bij het zoeken van een nieuwe baan van met ontslag bedreigde werknemers’. De werkgever is wettelijk niet verplicht een outplacementtraject aan te bieden aan werknemers. Goed werkgeverschap is wel wettelijk verplicht. Een outplacementtraject kan hieronder vallen als de situatie zich hier voor dient.
Loopbaanbegeleiding betekent het begeleiden van iemands loopbaan. Het doel hiervan is om deze persoon optimaal te laten functioneren binnen hun capaciteiten.


Tijdens de loopbaanbegeleiding ga je op zoek naar wat jouw passie is en welke mogelijkheden er zijn voor jou om deze passie in je werk te vinden. Hierbij kan je een deskundige adviseur raadplegen die bereid staat je te helpen met lastige vragen op het gebied van werk en loopbaan. Deze vragen kunnen gaan over het kiezen van een nieuwe baan, twijfel over uw huidige baan, maar ook vragen als “Wat is mijn passie?” en “Ben ik blij met mijn carrière?”.


wanneer kan je loopbaanbegeleiding gebruiken?

Er zijn een hoop verschillende redenen waarom je voor loopbaanbegeleiding kan kiezen. Vaak komt het erop neer dat jij jezelf verder gaat ontwikkelen en jouw mogelijkheden op een rijtje gaat leggen, anderen twijfelen over hun huidige loopbaan door bijvoorbeeld problemen op het werk. Loopbaanbegeleiding kan ook voorkomen wanneer je huidige werkgever ernaar streeft om het maximale uit de werknemers te halen door een bewust beeld te kunnen schetsen van de capaciteiten en talenten.

Een andere situatie waar loopbaanbegeleiding een spel speelt is wanneer je werkgever ontslag heeft aangevraagd. In dit geval zal loopbaanbegeleiding een onderdeel zijn van outplacement.


werkt loopbaanbegeleiding wel?

Door een bewust beeld te krijgen van je eigen talenten, mogelijkheden en wensen op het gebied van jouw loopbaan zal je werktevredenheid alleen maar stijgen, blijkt uit onderzoek. Misschien kom je tot de realisatie dat jouw huidige baan niet meer binnen jouw ambities ligt en dat je talenten beter ingezet kunnen worden voor een andere baan die hier beter bij passen. Dan kun je met behulp van loopbaanbegeleiding de keuze gemakkelijker maken. Een frisse blik van buitenaf kan jezelf ook nieuwe inzichten geven. Naast deze voordelen heeft loopbaanbegeleiding ook een positieve invloed op een organisatie als geheel, omdat je werkgever jouw talenten hierdoor beter zou kunnen benutten.


hoe ziet een loopbaanbegeleiding traject eruit?

Tijdens het traject voor loopbaanbegeleiding ga je dus op zoek naar wat jouw drijfveren zijn in je professionele leven. Wanneer je besluit een traject loopbaanbegeleiding te volgen ziet dat er als volgt uit.


Stap 1: Wat heb je gedaan?

In stap 1 gaan we samen kijken wat je in het verleden aan ervaring hebt opgedaan. Dit inventariseren we en nemen we mee in de vervolgstappen. Het maakt niet uit of je pas een paar jaar aan de slag bent of al een lange loopbaan achter de rug hebt.


Stap 2: Wat is je ambitie?

Vervolgens gaan we kijken wat je passie is en waar je naartoe zou willen groeien in je carrière. Hierbij is het belangrijk dat je ambities haalbaar zijn met je werkverleden. Vaak maak je ook een assessment om de bepalen of jouw ambities realistisch en haalbaar zijn.


Stap 3: Roadmap maken naar je ambitie

Zodra je werkverleden en je ambities goed in kaart zijn gebracht gaan we kijken hoe je jouw ambitie kunt behalen. Is er bijvoorbeeld bijscholing nodig of kun je met je huidige werkervaring al een mooie baan vinden. In deze stap maken we dus een roadmap naar jouw droombaan.


Stap 4: Eerste stappen zetten

Wanneer je roadmap in kaart is gebracht kan je, je eerste stappen zetten om je ambities waar te maken. Dit doe je samen met onze loopbaanbegeleiders die je tijdens dit hele proces blijven begeleiden tot je een nieuwe baan hebt gevonden.


persoonlijk contact

Bij Total Solutions vinden we persoonlijk contact erg belangrijk. Iemand in de ogen aan kunnen kijken tijdens een afspraak vinden wij één van de belangrijkste aspecten om iemand te leren kennen. Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging met behulp van loopbaanbegeleiding? Bij Total Solutions kan je terecht voor coaching om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor een nieuwe loopbaan. We hebben ervaren coaches in dienst die zeer succesvol zijn gebleken in het begeleiden van mensen naar een nieuwe loopbaan. Of dit in hetzelfde vakgebied is of een hele nieuwe uitdaging.

Ben je benieuwd geworden wat wij voor jou kunnen betekenen? Maak gerust een afspraak en schuif een keer bij ons aan of stuur voor meer informatie een mail naar: info@ts.eu of bel naar: +31 20 530 4380.