Wat doet een CDD analist
Customer Due Diligence analist is een belangrijke functie binnen banken en verzekeringen. Zeker met de nieuwe privacy regelgeving en een toenemende aandacht voor illegale geldstromen van criminelen, belasting fraudeurs en terroristen, wordt de functie nog belangrijker. Een Customer Due Diligence (CDD) analist houdt zich bezig met het onderzoeken van nieuwe en bestaande klanten. Indien banken of verzekeraars illegale geldstromen door hun organisatie laten stromen, lopen zij een enorm risico op vervolging door toezichthouders of reputatieschade als het in de media komt. Het is de CDD analist die onderzoekt of (potentiële) klanten op risicofactoren vormen voor de organisatie.
Hoe ziet een Customer Due Diligence onderzoek eruit?

Het identificeren van illegale geldstromen begint bij een grondig onderzoek naar wie erachter zit. Het ontrafelen van eigendomsstructuren met BV’s, NV’s en stichtingen in binnen en buitenland en het kijken naar de activiteiten en beslissers van deze entiteiten. Na het ontrafelen van de eigendomsstructuur moeten er voldoende actuele documenten verzameld worden om aan te tonen dat de bank of verzekeraar aan haar wettelijke verplichtingen voor identificatie en acceptatie van nieuwe klanten heeft voldaan. Deze regelgeving is in het leven geroepen om misdadige bedrijven te kunnen weren die schuldig zijn van financieel-economische criminaliteit, zoals witwaspraktijken, fraude en financiering van terroristische activiteiten.


Wat is de Sanctiewet?

Voor Nederlandse financiële instellingen zijn er ook meerdere sanctiewetten en -lijsten van toepassing. Zo heeft Nederland haar lijsten, maar ook moet rekening gehouden met lijsten van andere internationale instellingen zoals de VN en de lijsten van andere landen. Met name de sanctielijst van de VS kan veel impact hebben op de bank of verzekeraar. De instellingen moeten hun nieuwe en bestaande klanten dus onderzoeken en daarop actie ondernemen als de klant op een van de sanctielijsten voorkomt. Passende maatregelen zijn onder andere de tegoeden en activa bevriezen, verbieden om financiële middelen ter beschikking te stellen of verbieden om financiële diensten te verlenen.


Welke werkzaamheden heeft een CDD Analist?

Uiteraard verschillen de exacte werkzaamheden van organisatie tot organisatie. Maar in de regel komt het neer dat de CDD officer een klant toegewezen krijgt. Vervolgens is het aan de CDD analist om deze klant helemaal uit te pluizen tot op het gewenste niveau van de organisatie waar hij werkzaam is. Vaak moet de CDD-analist benodigde documenten opvragen bij de accountmanager, klant of bij andere instellingen zoals de Nederlandse of buitenlandse Kamer van Koophandel. Vervolgens is het aan CDD analist om te kijken of alle documenten verzameld zijn en of deze voldoen aan de richtlijnen van zijn bank of verzekeraar. Indien alles klopt, kan goedkeuring aan de klant gegeven worden en kan de accountmanager verder om zaken met deze klant te doen.


Welke verantwoordelijkheden heeft een CDD Analist?

De CDD analist is dus verantwoordelijk om te kijken of zijn organisatie voldoet aan de wet- en regelgeving.

Daarnaast voert de CDD Officer taken uit zoals:


- Opstellen van compliance-risicoanalyses;
- Continue doorlopen van bestaande klantendossiers op risico’s;
- Controleren op ongebruikelijke transacties van de klanten;
- Bevindingen rapporteren aan management;
- En nog veel meer.


Wat zijn de functie eisen?

De volgende functie eisen worden vrijwel voor iedere CDD analist vacature gevraagd:

- HBO/WO werk- en denkniveau;
- Goede onderzoekende en analytische vaardigheden;
- Ervaring binnen financiële markten;
- Goede communicatieve vaardigheden;
- Flexibel en stressbestendig.

Lijkt het jou wel wat om als CDD analist aan de slag te gaan bij een financiële instelling? Neem dan gerust contact met ons op voor de mogelijkheden. Bel ons op +31 (0)20 530 4380 of mail ons via jobs@ts.eu.