Sollicitatiegesprek voorbereiden
Het is zover, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij misschien wel jouw toekomstige werkgever. Erg spannend natuurlijk, en hoe maak je een goede indruk? Het zit allemaal in de voorbereiding. Een goede voorbereiding is immers het halve werk; zeker in het geval van een sollicitatiegesprek.
De ultieme voorbereiding
Een goede voorbereiding is makkelijker gezegd dan gedaan. Waar moet je op letten en hoe voorkom je dat je met een mond vol tanden komt te staan tijdens het gesprek. Hier een aantal handige tips.
1. Ken je gesprekspartner
Vaak wordt er in je uitnodiging gezegd met wie je een gesprek hebt. Als dit niet het geval is, kun je dit altijd vragen. Dit is een teken van pro activiteit en kan alleen maar gewaardeerd worden. Als je weet met wie je het gesprek hebt, kun je zijn of haar LinkedIn profiel bekijken of gewoon even opzoeken in Google. Zo krijg je een algemeen beeld van jouw gesprekspartner en weet je wat hij of zij belangrijk vindt. Mochten zijn hobby’s op het internet staan, schroom niet het gesprek die richting uit te laten gaan. Op deze manier weet je al een beetje wat je kunt verwachten en hoe je jezelf het beste kunt voorstellen. Nog een laatste tip; leer ook de namen uit je hoofd. Dan hoef je je daar in ieder geval niet meer druk om te maken.
2. Ken de vacature door en door
Je hebt gereageerd op een vacature. Deze sprak je aan, anders had je er niet op gereageerd. Het is sterk aan te raden om de vacature waarop je hebt gereageerd te kennen. Zo kom je niet voor verassingen te staan tijdens het gesprek. Mocht je minder sterk zijn in bepaalde functievereisten, bedenk op welke manier je dit compenseert. Bekijk ook de website van het bedrijf goed. Weet in ieder geval wat de core business en cultuur van het bedrijf is. Dit zie je vaak in een ‘over ons’ of ‘werken bij’ pagina.
3. Bereid zelf vragen voor
Het is natuurlijk erg belangrijk dat je je goed voorbereid op mogelijke vragen van de werkgever. Daarnaast is het belangrijk dat je zelf ook een aantal vragen voorbereidt. Zo kom je geïnteresseerd over tijdens het gesprek en wordt het echt een gesprek in plaats van een vraag en antwoord interview. Kijk bijvoorbeeld op nieuws op de website van het bedrijf of in een zoekmachine. Je kan altijd vragen stellen over iets actueels dat je aanspreekt. Dit is voor zowel jezelf als de werkgever prettiger en maak je dus meer kans op de baan.
4. Neem je CV, motivatiebrief en de vacature mee
Neem altijd je CV en motivatiebrief mee naar het gesprek. Je gesprekspartner heeft niet altijd een geprinte versie bij zich en kan vragen om een kopie. Het is erg vervelend wanneer je op dat moment geen CV bij je hebt. Daarnaast is het verstandig om een kopie van de vacature mee te nemen. Zeker als je erg zenuwachtig bent voor het gesprek kun je terugvallen op de tekst in de vacature.
Wat je vooral niet moet doen
Er zijn naast de do’s een aantal belangrijke don’ts die je vooral niet moet doen tijdens een sollicitatiegesprek. Door je goed voor te bereiden, voorkom je al veel van de don’ts.
1. Te laat of veel te vroeg komen
Het is verstandig om je reis goed te plannen, zodat je in ieder geval niet te laat komt op je gesprek. Je kunt maar één keer een goede eerste indruk maken. Door te laat te komen sta je al met 1-0 achter voor je het gesprek in gaat. Tevens is veel te vroeg komen ook een echte afrader. Als je je ongeveer 10 tot 5 minuten voor je gesprek aanmeld ben je mooi op tijd en kun je nog even rustig aan de ruimte wennen voor je het gesprek in gaat. Als je een half uur te vroeg aan komt, dan kan dat raar overkomen en zit je vervolgens 30 minuten in je eentje in een kamer.
2. Negativiteit
Negatief praten over je vorige of huidige werkgever is een echte afrader. Het is heel simpel om te klagen over je huidige werkgever of over het zoeken van een nieuwe baan. Dit is echter sterk af te raden tijdens een sollicitatiegesprek. Jouw gesprekspartner kan gaan denken dat je dit ook gaat doen voor je toekomstige werkgever. Niemand zit te wachten op een negatieve collega in hun team. Een werkgever is op zoek naar iemand die zin heeft in een nieuwe baan niet en naar iemand die alleen gemotiveerd is weg te gaan bij zijn huidige werkgever.
3. Kom goed voor de dag
Zorg ervoor dat je nette kleding draagt en dat je goed uitgerust bent. Zo kom je verzorgd aan op je sollicitatiegesprek.
Voor mannen is het belangrijk om fris en fruitig voor de dag te komen. Scheer je en doe niet te veel aftershave op. Ook is het verstandig om nette kleding aan te trekken die passen bij jezelf en de bedrijfscultuur. Trek dus geen pak aan naar een sollicitatiegesprek met een jonge start up, tenzij zij dit zelf ook doen. Zo kom je verzorgd over zonder te veel afleiding.
Voor vrouwen is het belangrijk om niet te sexy te kleden. Dit komt onprofessioneel over en kan erg afleidend zijn. Ook op het gebied van accessoires en make up is het sterk aan te raden om met mate voor de dag te komen. Misschien wel het belangrijkste is om comfortabele kleding aan te trekken, zodat je je goed voelt tijdens het gesprek.
Wil je meer weten over een goede voorbereiding of ben je op zoek naar een baan? Bekijk onze vacatures of neem contact met ons op voor vragen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!