Interview tips voor de werkgever
Een interview is voor een kandidaat een spannend moment. Hoe kunt u als potentiële werkgever ervoor zorgen dat u gedurende het gesprek een goed beeld krijgt van de kandidaat en zijn werkervaring?
Maak eerst voor uzelf aan de hand van het CV van de kandidaat een lijstje met wat u van deze persoon wilt weten. Op deze manier gaat u efficiënt een gesprek in en loopt u niet achteraf het risico dat een aantal vragen onbeantwoord blijven. Deze voorbereiding hoeft niet lang te duren, 5 minuten is vaak al voldoende. Ook kandidaten bereiden interviews voor. Je mag verwachten dat ze met anderen hebben gesproken over het bedrijf en de inhoud van de functie of ze hebben via internet informatie opgezocht.


het sollicitatiegesprek

Een effectief sollicitatiegesprek bespaart heel veel kosten en tijd. Een goed sollicitatiegesprek gesprekken kan korter gehouden worden en de juiste kandidaat zal veel sneller ingewerkt zijn in de organisatie. Kortom, het is ook voor de werkgever de investering waard een sollicitatiegesprek goed voor te bereiden.

Een aantal interview tips:


1. stel de kandidaat op z’n gemak

Het allerbelangrijkste is ervoor te zorgen dat de kandidaat op z’n gemak is. Niet iedereen is hetzelfde, sommige mensen praten makkelijk en komen ontspannen door een interview heen, maar een groot aantal kandidaten is in het begin behoorlijk nerveus, waardoor u niet meteen de persoon “spreekt” die op binnen de organisatie wil gaan werken.


2. vertel over het bedrijf en de functie

Begin zelf het gesprek met een korte toelichting over het bedrijf en de afdeling. Wijdt nog niet helemaal uit over de inhoud van de functie en de verwachting, pak dit gedeelte pas later in het gesprek op als u meer met de kandidaat over zijn/haar ervaring heeft gesproken. Op deze manier kunnen beide partijen aan elkaar wennen.


3. ga in op cv en werkervaring

Er is een reden dat deze persoon is geselecteerd voor een interview. Loop kort door het cv en stel vragen over vorige werkgevers. Ga ook meer in op de ervaring aan de hand van de werkomschrijvingen.


4. persoonlijkheid belangrijk naast kennis

Bij het selecteren van een nieuwe vaste of tijdelijke medewerker, telt niet enkel kennis en ervaring, maar ook of de persoon past binnen het team. Ook zijn de ambities van de kandidaat belangrijk en is dat iets wat bij de organisatie aansluit Wees daarin helder naar de kandidaat om eventuele teleurstellingen later te voorkomen.


5. inhoud van de functie

Ga pas in de 2e helft van het gesprek in op de inhoud van de functie. Als het goed is zijn de meeste vragen van uw op voorhand opgestelde lijstje beantwoord en heeft u al een beetje een beeld van de persoon. Dan gaat ook ervaring gelden, welke processen ze beheersen en of dat voldoende is om de functie in te kunnen vullen.


6. bespreek de arbeidsvoorwaarden

Om misverstanden later in het traject te voorkomen, kan beter vroeg in het traject de arbeidsvoorwaarden aangekaart worden. Vergeet niet naast het primaire salaris de belangrijkste secondaire voorwaarden te bespreken. Ga ervan uit dat bij een salaris bandbreedte, de kandidaat ervan uit gaat dat hij boven in de bandbreedte zit! Als werkgever kan je ook makkelijk de vraag stellen, hoeveel iemand verwacht te verdienen, om vroegtijdig verwachtingen te managen.


7. sluit af met de verdere procedure en tijdslijnen

Check met de kandidaat of hij/zij nog vragen heeft. Gelijk de werkgever meerdere kandidaten voor een functie uitnodigt, hebben kandidaten vaak meerdere sollicitaties lopen. Houdt er rekening mee dat goede kandidaten vaak een keuze hebben. Het gesprek kan worden afgesloten met het aangeven van de vervolg stappen en verwachte tijdlijnen. Het is prettig voor de kandidaat om te horen wanneer terugkoppeling verwacht kan worden en wat een eventuele vervolg procedure is.