CV-schrijven

Hoe schrijf je een goed CV

Een goed CV opstellen is de eerste en tevens vaak de moeilijkste stap van een sollicitatie. Je moet jezelf in korte tijd presenteren aan een werkgever die door verschillende CV’s heen gaat bladeren. Doel van het CV is door te gaan naar de volgende ronde en uitgenodigd te worden voor een gesprek. Sommige mensen zijn in staat vaak tot een gesprek te komen, terwijl anderen al op het CV worden afgewezen. Met een relevant en vakkundig CV vergroot je de kansen op een gesprek aanzienlijk.

Personalia

Uiteraard begin je met je eigen gegevens

  • Naam
  • Adres
  • Geboortedatum
  • Telefoonnummer
  • Email adres

Wat vaak vergeten wordt is een emailadres te vermelden.  De tijden van de postbode zijn voorbij, en ook het schriftelijke verkeer gaat vaak via email.

  • FOTO – waarom, omdat een foto het CV persoonlijker maakt en bijdraagt aan de eerste indruk van de persoon achter het CV.

Zorg dat dit eerste deel al verzorgd overkomt en prettig leesbaar is. De personalia is de inleiding naar je profiel en werkervaring. Dan begint het echte werk.

Profiel

Een persoonlijk profiel, het moeilijkste onderdeel van het CV. Een profiel zorgt ervoor dat de lezer in één alinea een beeld krijgt van wat voor iemand jij bent. Door je sterke punten die relevant zijn voor de functie te belichten trek je de werkgever verder in je CV en kan je de werkgever enthousiasmeren om door te lezen. De moeilijkheid is om niet te vervallen in algemeenheden en cliché en je profiel persoonlijk en concreet te maken.

Werkervaring

Je moet je werkervaring overzichtelijk presenteren, zodat de werkgever globaal lezend een goed beeld krijgt van je werkervaring. Uiteraard is je meest recente werkervaring het meest relevant en moet je daar de meeste aandacht aan besteden. Schroom niet relevante nevenfuncties of andere activiteiten als werkervaring te presenteren, zolang deze maar enigszins relevant zijn voor de functie.

Per functie omschrijf je de werkzaamheden. De makkelijkste manier om dit te doen, is in eerste instantie je taken per dag te omschrijven. Daarna je werkzaamheden voor projecten en andere activiteiten toevoegen. Als het goed is krijg je een behoorlijke lijst van activiteiten. Deze lijst bewaar je voor je basis CV. Vervolgens ga je per sollicitatie je basis CV opschonen, zodat je de voor de nieuwe functie meest relevante activiteiten overhoudt. De activiteiten die je overhoudt probeer je in 1 of 2 regels samen te vatten, zodat je ze in bullet points kan presenteren. Probeer minimaal 5 bullet points per functie over te houden, meer is geen probleem, zolang relevant.

Dit proces voer je uit voor elke functie die je in de loop der jaren hebt vervuld.  Als je binnen hetzelfde bedrijf meerdere functies hebt vervuld, beschrijf deze functies dan ook separaat met de betreffende data.

Lengte van het CV

Afhankelijk van het aantal jaren werkervaring wordt je CV 2 pagina’s of misschien wel 5 of meer.  Het is een absolute fabel dat een CV uit 1, maximaal 2 pagina’s dient te bestaan. Essentie is dat een CV relevante informatie bevat. Als je bijvoorbeeld meer dan 10 jaar werkervaring op 1 kantje probeert samen te vatten, dan komt je vaak niet verder dan werkgever en functietitel per functie.

Tot slot

Tot slot kan je afsluiten met

  • Opleidingen en diploma’s
  • Cursussen
  • Talenkennis
  • Systeemkennis
  • Hobby’s
  • En andere relevante informatie.

Een goed en relevant CV maak je niet in een uurtje, daar ben je wel even mee bezig. Total Solutions adviseert haar kandidaten een standaard lang basis CV te maken. Voor elke sollicitatie schrap je de minder relevante werkervaring en activiteiten, zodat de nadruk op de relevante activiteiten komt te liggen. Met een overzichtelijk opmaak loods je de werkgever door je CV, zodat je de werkgever uitnodigt voor een gesprek. En als je in de gelukkige omstandigheid zit dat de werkgever om je zit te springen kan je met een krachtige CV beter praten over je arbeidsvoorwaarden.

Heel veel succes hiermee!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord