Duurzaam-personeelsbeleid

Wat is een duurzaam personeelsbeleid?

Duurzaam – wie kent dit woord niet?! Het wordt voor van alles en nog wat gebruikt en nu dus ook voor personeelsbeleid. En wat is dat dan eigenlijk: duurzaam personeelsbeleid? Duurzaam volgens De Dikke Van Dale is ‘lang durend, weinig aan slijtage of bederf onderhevig en het milieu weinig belastend’. Logisch, maar dan wel voor landbouw toch? Maar hoe pas je dit dan toe op je werk en op je eigen rol als werknemer of werkgever? Lang durend, in goede (geestelijke) gezondheid en in je kracht staan, zijn wat mij betreft dé principes voor duurzaam personeelsbeleid.

Gezamenlijke rol

Vroegpensioen kennen we niet meer. Mensen blijven tot op steeds hogere leeftijd werken en ook de pensioenleeftijd verschuift als gevolg hiervan braaf mee. Daarnaast blijven de verwachtingen die werkgevers van hun werknemers hebben ook almaar veranderen. Vaardigheden die in het verleden reden voor promotie waren, hebben inmiddels hun relevantie verloren en omgekeerd. De enige manier om als werknemer langer ‘duurzaam inzetbaar’ te blijven is om mee te veranderen met de verwachtingen. Omgekeerd is het ook de verantwoordelijkheid van de werkgever om de werknemers ruimte te geven om mee te ontwikkelen en te groeien met de verwachtingen.

Drie praktische tips rondom duurzaam personeelsbeleid voor jou:

  1. Zorg dat je als werknemer blijft leren. Gebruik je jaarlijkse opleidingsbudget! Veel CAO’s kennen (persoonlijke) opleidingsbudgetten maar deze worden vaak gewoonweg niet gebruikt. Dus…..leer!
  2. Selecteer niet alleen opleidingen voor je huidige functie maar ook aanpalende gebieden. Liefst samenvallend met je persoonlijke interesses. Het maakt je inzetbaar voor lange tijd én resulteert in iets wat bij je past.
  3. Blijf vernieuwen en manieren zoeken om je dagelijkse werkzaamheden beter te doen. Langdurende inzetbaarheid is key.

Duurzaam is een vorm van samenwerken…

Duurzaam personeelsbeleid is zoveel mogelijk gebruik maken van ieders talenten. Dan is het natuurlijk wel handig als je weet wat je talenten zijn én dat je werkgever dat ook weet. Door met elkaar de mogelijkheden te bespreken en uit te proberen, kun je alleen maar groeien in je werkzame leven. Een beetje van jezelf en een beetje hulp van je werkgever.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord