Zo vindt een recruiter jou op LinkedIn
Natuurlijk kun je aan de slag met brieven en mails, maar als jij je LinkedIn goed opstelt, vinden recruiters jou vanzelf. Met zo'n vijf miljoen Nederlandse gebruikers is LinkedIn bij uitstek hét platform om je professioneel te profileren. Hier zoeken recruiters dagelijks naar potentiële professionals. Hoe jij bij hen op de radar komt? Senior Consultant Debbie Bouguenon geeft tips
Zie je LinkedIn profiel als een CV

Op LinkedIn beschikt een recruiter over verfijnde zoekfuncties. Op basis van zoektermen en filters gaat hij aan de slag. Zo vindt hij hét profiel dat aansluit bij zijn functie-eisen. Wil jij dat jouw profiel daar tussenstaat? Zorg er dan voor dat het compleet en overzichtelijk is. Net zoals een CV. Raffel het niet af, maar maak er iets moois en volledigs van. Met je relevante functies, werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Zo ziet een recruiter meteen of jij wel of niet in aanmerking komt voor zijn vacature.


Verras en verleid

Plaats bovenaan je pagina een pakkende samenvatting van jouw profiel. Let op: beschrijf hier niet alleen de highlights van jouw kwaliteiten, maar ook waar je naar op zoek bent. Zo ziet een recruiter in één oogopslag of jij een match bent. Ook belangrijk: vergeet vooral niet je (privé) mailadres en telefoonnummer te vermelden. Daarmee is een recruiter slechts één telefoontje van jou verwijderd. "Naast een competente collega, zoeken recruiters ook vooral iemand die, qua persoonlijkheid, goed bij de organisatie past" Heb jij je gespecialiseerd? Schrijf erover. Heb je speciale prestaties behaald? Laat het weten. En hobby's? Ook die verdienen een plek op jouw profiel. Want naast een competente collega, zoeken recruiters ook vooral iemand die, qua persoonlijkheid, goed bij de organisatie past.


Netwerken, netwerken, netwerken…

LinkedIn is slim. Zo rangschikt het systeem de zoekresultaten op basis van eerste, tweede en derde graads connecties. Hoe groter je netwerk, hoe groter de kans dat een recruiter jouw profiel vindt. Netwerken dus! Niet alleen om de aandacht van recruiters te krijgen, maar ook om groots kenbaar te maken waar jij naar op zoek bent. Wat zijn jouw wensen met betrekking tot een nieuwe baan? Laat het je LinkedIn netwerk weten. En wie weet wat er, via via, op je pad komt.


Zelf aan de slag

Zelf (proactief) aan de slag op LinkedIn? Ook dat kan. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat jij graag passende vacatures in je inbox ontvangt. Daarnaast kun jij proactief bedrijven volgen om hun vacatures in de gaten te houden. En nog een tip tot slot: vraag je collega's en manager om een aanbeveling. Want mond-tot-mond reclame werkt nog steeds het allerbest.

Hartelijke groet, Debbie Bouguenon Senior Consultant