Zó maak je een overtuigend cv
Een overtuigend cv gaat over jou. Jou als persoon, jou als werknemer én jou als collega. Het is een persoonlijke presentatie over wie jij bent, wat je doet en waar je drive vandaan komt. Realiseer je dat diegene die je cv krijgt geen idee heeft wie je bent. Aan jou de schone taak om jezelf zo goed mogelijk voor te stellen zonder veel ruimte te laten voor eigen invulling van de lezer.
Zó bouw je het op
Begin met je NAW-gegevens, dus je naam, adres, geboortedatum, e-mailadres etc. Denk ook aan je foto, want zo krijgt men direct een beeld van de persoon áchter het cv.
Beschrijf vervolgens een kort profiel van jezelf. Dat is meteen het lastigste deel van je hele cv. Want, wat schrijf je dan precies? Denk voor dit onderdeel héél bewust na over de doelstelling van je profiel. En, heel belangrijk: verdiep je ook in degene die je cv gaat lezen. Wat vindt hij of zij belangrijke informatie? In eerste instantie wil je natuurlijk vooral vertellen wat voor type je bent, dan uiteraard waarom je juist op deze functie solliciteert en tot slot wil je duidelijk maken waarom ze jou zouden moeten uitnodigen. En dat allemaal in zo’n vijf tot zes zinnen. Dus het beste advies dat ik je kan geven is: houd het simpel en maak het jouw persoonlijke verhaal.
De juiste inhoud
Het grootste deel van je cv bestaat uit je concrete werkervaring. Probeer niet om alles op één pagina te proppen, want je doet jezelf tekort door essentiële werkzaamheden weg te laten. Zo’n 90% van de kandidaten wordt uitgenodigd omdat ze bepaalde ervaring of specifieke kennis hebben. Zorg er dan ook voor dat dit in het cv staat. En zeker, ik weet dat vaak gezegd wordt dat één pagina voldoende is. Maar ik denk hier anders over. Gebruik gerust drie of vier pagina’s als je ruim tien jaar werkervaring hebt. Zorg er ook voor dat de datums, die aangeven van wanneer tot wanneer je ergens hebt gewerkt of van wanneer tot wanneer je een bepaalde functie hebt vervuld, exact kloppen. Want ja, ook daar wordt naar gekeken. Geef per functie of per bedrijf een korte omschrijving van je rol en de organisatie. Ga daarna over in overzichtelijke bullet points waarin je vertelt wat je dagelijkse taken en projecten waren. Tot slot: begin met je laatste functie en werk zo terug de tijd in.
Over opleidingen & cursussen
Wat is nu eigenlijk precies het verschil tussen deze twee? Nou, heel simpel: een opleiding is een langere studie waaraan een diploma gekoppeld is zoals bijvoorbeeld vmbo, havo, hbo, universiteit, bachelor etc. Trainingen en cursussen kun je onder een andere noemer neerzetten. En dat kan écht van alles zijn: van persoonlijke ontwikkeling tot vaktechnische trainingen. Benoem ze wel allemaal, mits relevant!
Talen, systeemkennis, additionele informatie
Ook dat mag niet in een cv ontbreken. Wat zet je onder additionele informatie? Alles wat je nog wil vertellen en wat niet in voorgaand stramien paste. Bijvoorbeeld welke talen je spreekt en met welke systemen je in het verleden hebt gewerkt?
Houd de opmaak simpel
Vermijd al te moeilijke kolommen en kleuren. Cv’s worden tegenwoordig vaak digitaal in systemen gelezen en hoe eenvoudiger de opmaak, hoe meer gegevens op de juiste manier worden ingelezen. Bovendien komen al te veel kleuren en gekkigheden niet zakelijk en professioneel over.
Tot slot…
Je ziet het: een goed cv maken is een behoorlijke klus. Neem er dus serieus de tijd voor. En besef, er bestaat niet maar één goed cv. Pas je cv daarom aan voor élke functie waarop je solliciteert, want dan maak je de meeste kans om uitgenodigd te worden.
Ik wens je heel veel succes. Heb je vragen? Bel me gerust. Ik help je graag om jouw kans op succes concreet te vergroten.
Hartelijke groet,
Nora de Groot
Director