Wordt thuiswerken de norm?
Uit onderzoek van Nationale Vacaturebank en Intermediair blijkt dat 53 procent van de werknemers positief denkt over thuiswerken. Ook zegt 49 procent dat zij na de coronacrisis (deels) vanuit huis wil blijven werken. Wordt het thuiswerken dan de norm? Welke voordelen heeft dat? En in welke mate blijft thuiswerken positief? Onze Digitale Marketingspecialist Iver Willems vertelt.
In het verleden stond ‘thuiswerken’ voor veel managers gelijk aan ‘wasjes draaien’ en ‘Netflix kijken’. Niet positief en niet productief dus. Maar wat blijkt? Het tegenovergestelde is waar! Wanneer de medewerker af en toe thuiswerkt, heeft dat een positief effect op de productiviteit. Let wel op: volledig thuiswerken remt de productiviteit juist af. We moeten dus op zoek naar een nieuwe balans. Naar een nieuw normaal, waarin we met enige regelmaat vanuit huis werken. Want dat thuiswerken heeft naast een verhoogde productiviteit ook nog heel wat andere voordelen.


minder reistijd- en kosten
Werken we thuis, dan reizen we niet. Dat betekent dat de afstand tussen ons woon-werkverkeer minder relevant wordt. We kunnen wonen waar we willen en houden meer tijd over. Fijn voor de medewerker en goed voor de werkgever, want hij betaalt ook geen reiskosten meer.


flexibiliteit
Je herkent het misschien wel: je staart naar je laptop, maar er komt niks uit je vingers. Wat zou het dan fijn zijn om even een kleine pauze te nemen. Lekker naar buiten, de sportschool in of naar de supermarkt. Om erna weer met frisse energie aan de slag te gaan. Als thuiswerken de norm wordt, kan dat.


je eigen werkplek
Veel grotere bedrijven maken budget vrij om je eigen thuiswerkplek in te richten. Dat kun je doen op jouw manier. Natuurlijk ergonomisch, maar verder geheel in jouw eigen stijl. Leuk voor jou én financieel aantrekkelijk voor je werkgever, want hij heeft minder kosten voor bijvoorbeeld kantoorruimte en koffiebonen.


groen doen
Dat thuiswerken blijkt dus voordelig voor de medewerker, de werkgever, maar ook voor het milieu. We reizen minder vaak en vervuilen dus minder. Dat betekent een win-win-winsituatie.


socialisatie en creatie
Tot slot: één kanttekening. Don’t overdo it. Met enige regelmaat thuiswerken is goed, maar ook in een ‘nieuw normaal’ blijft sociaal contact onmisbaar. Ik zie het kantoor van de toekomst dan ook als een ontmoetingsplek. Een plek voor socialisatie en creatie. Zie ik je daar?


Iver Willems Digitale Marketing Specialist