Wordt hybride werken de norm?
Na de pandemie zo’n 1 à 2 dagen per week, blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau. Oftewel: het hybride werken wordt het ‘nieuwe normaal’. Deels op kantoor en deels vanuit huis. Maar hoe vind je de juiste balans? Wat zijn de voordelen, voor werknemer én werkgever? En wat is ervoor nodig om dit ‘nieuwe normaal’ te laten slagen? Senior Consultant Waheba Batou legt uit.
In het afgelopen jaar werd alles in no-time omgezet om vanuit huis te kunnen werken. Dat betekent dat het eigenlijk al altijd al heeft gekund: thuiswerken. Er is geen excuus meer. Hybride werken wordt de nieuwe norm. Deels op kantoor. En deels vanuit huis. Ik zie alleen voordelen.


Ja, we mogen weer deels terug naar kantoor. Hier zijn we erg blij mee, want we missen de dynamiek. De gezelligheid van mensen om ons heen. Van even dat praatje maken, bij de koffiemachine. Want dat geeft ons energie en inspiratie. Kortom; door naar kantoor te gaan, ontvang je positieve energie. En als je thuis komt, kom je écht thuis.


Maar… 40 uur terug naar kantoor? Dat hoeft niet meer. Want we ervoeren ook hoe fijn het is om ons even terug te kunnen trekken. Om ons vanuit huis, in alle rust, te kunnen focussen op dat moeilijke rapport. Want de afgelopen tijd leerde ons dat thuiswerken wél efficiënt en effectief is. Je werkt immers meer dan je beseft. Hebt de tijd niet zo in de gaten. En wordt niet afgeleid door alles om je heen op kantoor.


Daarnaast kun je op tijd aangeven dat je even niet zo lekker in je vel zit en daarom liever een dag of twee vanuit huis werkt. Dat voorkomt ziekteverzuim én het onderling aansteken van collega’s, bijvoorbeeld in de jaarlijkse griepepidemie. Dus zo nu en dan een dag thuiswerken? Ja graag! Lekker uurtjes maken.


Wat de ideale balans is? Dat kan ik jou niet vertellen. Want dat hangt van je situatie af. Het gaat immers om jou als mens. Om gevoel. Doen waar jij blij van wordt. Zo vind ik het zelf bijvoorbeeld heerlijk om veel naar kantoor te gaan. Daar krijg ik energie van. Terwijl ik ook collega’s heb die om wat voor reden dan ook juist effectiever zijn als ze een dag thuiswerken. Zelfs een collega de minder uren per week werkt heb ik het idee van dat zij 40 uur werkt omdat zij altijd bereikbaar is wanneer iets gedaan moet worden. Uiteindelijk draait het erom dat jij een keuze hebt. Niet verplicht op kantoor. En niet verplicht thuis.


Tot slot: wat is er voor nodig om het hybride werken te laten slagen? Daar kan ik kort over zijn: vertrouwen. In elkaar als collega’s. Dat ging anderhalf jaar lang goed, dus dat moet nu ook wel lukken. Want dankzij vertrouwen profiteren werknemer én werkgever van betere resultaten. Van minder ziekteverzuim, effectievere werkdagen, een betere werk-privé balans en van meer werkgeluk, dankzij een vrije keuze.


Waheba Batou Senior Consultant