Wordt het vaste contract voltooid verleden tijd?

Waar 20 jaar geleden iedereen nog aasde op een vast contract, kiezen de starters van vandaag de dag steeds vaker voor flexibiliteit. Wordt het vaste contract voltooid verleden tijd? Wat denk jij?

Verandering op komst

Dat de arbeidsmarkt verandert, kan niemand ontgaan zijn. Waar twintig jaar geleden iedereen nog aasde op een vast contract en zekerheid, kiezen de jongeren van nu vaak voor een carrière als zzp-er of werken via detachering. Ook bedrijven zijn voorzichtiger. Zij zitten met beperkte budgetten en kunnen de kandidaten niet altijd gelijk een vast contract aanbieden. Daarmee doemt één hele grote vraag op: is een vast contract nog realistisch? En wil je dat nog wel?

Wel/geen match

Sommige starters kiezen bewust voor een carrière als zelfstandige, anderen houden toch vast aan zekerheid. Zij kloppen na hun afstuderen bij ons aan en verlangen naar een baan met een vast contract. De kans dat je meteen een vast contract krijgt is heel erg klein. Vaak begint het met een tijdelijke overeenkomst. ‘Helaas’, is dan het antwoord dat wij hen moeten verkopen. Zo werkt het vandaag de dag niet meer. Een opdrachtgever neemt liever de tijd om te kijken of er überhaupt wel of geen match is met de kandidaat. Soms is er ook (nog) onvoldoende budget om een kandidaat aan te nemen. Door een tijdelijk contract aan te bieden of iemand in te huren via een detacheringsbureau wordt er meer tijd genomen. Flexibiliteit wordt dan tijdelijk verkozen boven vastigheid.

Kijkje in de keuken

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat een tijdelijk dienstverband niet alleen in het voordeel van de werkgever is? Ook jij als werknemer kan hiervan profiteren. Is het geen fijn idee dat je zelf ook de tijd neemt om te kijken of een baan en organisatie bij je past. Misschien wil je bij de start van je carrière eerst eens bij verschillende partijen rondkijken? Wat past wel en wat past niet? Ben je daar eenmaal achter, dan kun je jezelf altijd nog committeren aan een vast contract bij één werkgever.

Blik op de toekomst

Wat de toekomst ons gaat bieden? Daar verschillen de meningen over. Ik denk dat we meer en meer naar tijdelijke contracten gaan. Niet alleen werkgevers willen flexibel zijn, ook de nieuwe generatie vindt dat belangrijk. Of het vaste contract binnenkort dan voltooid verleden tijd wordt? Dat denk ik dan ook weer niet. Ook deze generatie wordt ouder en begint straks aan een nieuwe levensfase. En zeg nou zelf; verlangen we dan niet allemaal weer naar meer vastigheid?

Hartelijke groet,

Ikram Batou

Consultant