Werk jij ook langer nu je deels vanuit huis kunt werken?
Hybride werken wérkt. (Deels) werken vanuit het comfort vanuit je eigen huis maakt je niet alleen productiever, maar ook gelukkiger, blijkt uit onderzoek. Maar…het hybride werken heeft ook zo z’n valkuilen. Nu we bijna allemaal een thuiskantoor hebben, werken we namelijk langer door dan voorheen. Uit onderzoek van LinkedIn blijkt dat 24 procent van de Nederlandse werknemers er thuis één of twee uurtjes bij pakt. Waar dat aan ligt? En hoe je het voorkomt? Nora de Groot deelt haar visie.
Hybride werken, is voor velen een uitkomst. Ja, was even wennen, om na twintig jaar op kantoor ineens vanuit huis te werken. Maar na twee jaar is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Het niet meer dagelijks naar kantoor reizen, levert mij meer vrije tijd op: al snel zes tot acht uur per week. Tijd die er voor het hybride werken niet was. Het deels thuiswerken geeft meer rust en ruimte. Klinkt geweldig, is het ook, maar vergis je niet: ook deze manier van werken kent valkuilen. Nog even naar je mail kijken, nog even snel wat afmaken en voor je het weet zit je thuis één of twee uur langer achter die laptop. Daar gaat je extra privétijd!


Waarom doen we dat toch?

Werken we thuis? Dan missen we vaak een duidelijke scheidslijn tussen werk en privé. Op kantoor rond je vaak op een vaste tijd af, omdat je op tijd thuis wilt zijn, om te sporten of samen te eten. Maar nu ben je al thuis, dus waarom zou je dan om vijf uur stoppen? Vaak hebben we niet eens door hoe snel de tijd gaat en willen we nog éven snel iets afmaken. Het gevaar? Je werkt langer door, waardoor dat een gewoonte wordt. Voor je het in de gaten werk je al snel 10 f 20 uur meer per week.


5 tips

Dus ja, hybride werken geeft ons meer vrijheden, maar niet altijd de juiste balans. Daarom hieronder: 5 tips om te voorkomen dat die extra uren er structureel insluipen:


1. Bepaal je aantal werkuren per dag

Probeer binnen bepaalde tijden je werkuren in te plannen. Dat is uiteraard afhankelijk van het soort werk dat je doet. Dus, van 8:00 tot 16:00 uur of van 9:00 tot 18:00 uur, of zelfs een paar uur in de ochtend en dan een paar uur in de middag of avond. Alles kan, zolang jij je maar aan het maximale aantal uur per dag houdt.


2. Neem tijd om te lunchen

Thuis achter je scherm, lekker makkelijk een broodje eten. Stop daarmee! Op kantoor eet je ook gezellig met collega’s of loop je een rondje buiten. Doe dat nu ook en neem tijd om te ontspannen.


3. Meetings plannen

Probeer waar mogelijk je meetings in te plannen als jij op kantoor bent. Het is namelijk een stuk efficiënter om met elkaar aan tafel de zaken te bespreken. Zo kun jij je op thuiswerkdagen focussen op de uitwerking.


4. Wasjes draaien – boodschapje doen. Meetings plannen

Het huishouden? Dat deed ik voor coronatijd in de avonduren en het weekend. Nu doe ik dat gewoon tussen het werken door. Even pauzeren en een wasje draaien of even een frisse neus halen en naar de supermarkt. Kan makkelijk!


5. Sporten

Omdat jij nu zelf je uren in kunt delen, is het wél mogelijk om dat sportlesje overdag te volgen. Waarom ook niet? Het geeft je energie om erna weer fris en fruitig aan het werk te gaan.


Succes!

Nora de Groot Director