Welke kleur ben jij?

Je hebt vast weleens gehoord over de ‘kleurentest’. Een test waarmee je met een aantal kleuren mensen kunt typeren. Maar hoe zat dat ook alweer? En welke kleur ben jij? Nora de Groot zet het voor je op een rijtje.

De ‘Kleurentest’ geeft inzicht in de wijze waarop we denken, handelen en communiceren in bepaalde situaties. Aan de hand van vier grote kleurgroepen typeert de test jou en je collega’s. En dat is best wel handig, bijvoorbeeld om efficiënter en prettiger samen te werken. Want een goed team combineert alle vier de kleuren. In welke kleur herken jij jezelf en jouw collega’s?

Rood

De rationalist – Wat?

De rationalist kijkt naar de hoofdlijnen, houdt van snelheid, is vastberaden en weet wat hij wil. Roden zijn vaak extravert, worden graag gehoord en willen veel tegelijkertijd, waardoor ze details over het hoofd zien. In de omgang kunnen zij snel boos worden, maar het is ook snel weer over. Deze types draaien niet om de zaken heen.

Blauw

De bewaker – Hoe?

De bewaker is een proces detaillist, zoekt naar inhoud en specificaties en kan logisch argumenteren. Blauwen zijn gezagsgetrouw en willen graag alles weten. In de omgang kun je hen het beste de tijd gunnen om alleen te zijn. Dit zodat zij hun gedachten kunnen analyseren. Deze types hebben moeite met delegeren en loslaten. Ze houden van eerlijkheid.

Geel

De artiest – Waarom?

De artiest is de ‘speelse’ van de vier. Gelen zijn creatief, spontaan en vaak positief ingesteld. Ze houden van populariteit en goedkeuring en zijn altijd in voor een grap. In de omgang houden deze types van vrijheid en gezelligheid. Ze willen lekker hun gang kunnen gaan en houden er niet van dat mensen afhankelijk van hen zijn.

Groen

De idealist- Wie?

De idealist houdt van referenties en hoort graag de meningen van anderen. Groenen zijn tolerant en toegeeflijk, van nature consistent en houden niet van veranderingen en verrassingen. In de omgang hebben ze de tijd nodig om projecten af te maken en besluiten te nemen. Deze types vinden waardering belangrijk.

Natuurlijk kun je iemand niet op basis van slechts één kleur typeren, maar over het algemeen heeft één kleur wel de overhand. Als je een beetje weet wat voor types je collega’s zijn, dan kun je daar in de omgang rekening mee houden. Ga het vooral eens met elkaar bespreken. Het is erg grappig en geeft je enorm veel inzichten.

Veel succes!