Weet jij hoe je overkomt in een sollicitatiegesprek?

Hij is pas 25 jaar: de man die zich op een zonnige dag meldt op kantoor. Zijn driedelig beige pak, met de naam van de designer opzichtig op de mouw, compleet met zijn glanzende, bruine puntschoenen. Terwijl ik deze nieuwbakken kandidaat een hand geef dringt de indringende geur van parfum mijn neusgaten binnen. Een tot op de millimeter getrimd ringbaardje met een strak gekamd kapsel vol wax maakt het plaatje compleet. Denk een soort Godfather. Maar dan wel de 2.0 versie.

Tobbers en toppers

Ik houd me dagelijks bezig met het voorbereiden van kandidaten op hun sollicitatiegesprek. Je performance is immers bijna net zo belangrijk als je opleiding en werkervaring. Het is een belangrijk onderdeel van de indruk die je achterlaat bij je toekomstige werkgever. En geloof me, in de 12 jaar dat ik in het vak zit heb ik al heel wat tobbers én toppers voorbij zien komen. Gelukkig reageert het gros van de mensen die zich niet bewust zijn van hoe ze overkomen positief.

Minder maffia, meer jezelf

Dat gold ook voor deze jongeman. Mijn opdracht aan hem was duidelijk: minder parfum, minder maffia-match en vooral meer jezelf zijn. Hij knikte, enigszins overdonderd door mijn duidelijke maar oprechte taal. Ik vind het elke keer opnieuw bewonderenswaardig en krachtig als mensen zich kwetsbaar opstellen en mijn adviezen ter harte nemen. Hoe het af is gelopen met deze maffiabaas in spé ? Die kwam helemaal op zijn plek terecht bij een grote bank waar hij nu al jaren aan een glansrijke carrière werkt.

Hartelijke groet,
Waheba Batou, Senior Consultant Total Solutions