Wat doet het met jou als je partner z’n baan verliest?

Naast gezondheid, is onze baanzekerheid, nu waarschijnlijk één van onze grootste piekerpunten. Om ons heen zien we ontslagen vallen, zo ook in mijn sociale kringen. Laatst nog maakte ik het van dichtbij mee. Een vriend verloor zijn baan. Gelukkig kreeg hij veel steun. Maar wat deed dit ontslag met zijn partner en gezin? Konden zij rekenen op net zo veel steun? Kortom: wat doet het met jou als je partner z’n baan verliest? En hoe gaan jullie zo goed mogelijk met die situatie om?

Begrijp me niet verkeerd, het verlies van een baan heeft ongelooflijk veel impact op de persoon in kwestie. Als buitenstaander kun jij begrip hebben voor de situatie waarin iemand zit, maar je voelt pas wat het is als het jezelf overkomt. Dat betekent echter niet dat het ontslag van jouw partner geen impact op jou en jullie relatie heeft. Het gevolg kan soms zo intens zijn dat deze fors onder druk komt te staan of zelfs breekt. Dat wil jij voorkomen!

Machteloosheid

Het is een vreemde en lastige situatie: je baan verliezen, zeker als het plotseling gebeurt. Of het nu de baan van je partner z’n dromen was of niet, hij of zij krijgt waarschijnlijk te maken met heel wat emoties: woede, frustratie, bezorgdheid, twijfel enzovoort. Moeilijk om aan te zien, want wat kun jij doen? Gelukkig sta je niet geheel machteloos. De volgende 5 tips helpen jou en je partner goed op weg.

5 tips!

  1. Luisterend oor: zorg dat je partner bij jou terecht kan als hij of zij wil praten.
  2. Oordeel niet: wat de reden van ontslag ook is, focus op de volgende stap.
  3. Gun tijd: gun je partner de tijd om het ontslag te verwerken en na te denken over hoe nu verder.
  4. Geeft support: ook al ben je het niet helemaal eens met een bepaalde stap, sta achter je partner en geef hem of haar het gevoel dat jij er bent.
  5. Ben samen: huil en lach samen, baal samen als een sollicitatie niet lukt en vier het samen als het wel goed gaat.

Tot slot het allerbelangrijkste: wees eerlijk tegen elkaar. Jij hebt net zoveel recht om aan te geven dat ook jij ervan baalt dat je partner z’n baan kwijt is. Want ook voor jou is een ontslag niet makkelijk. Ook jij moet wennen aan deze nieuwe situatie. Zorg er daarom voor dat ook jij bij iemand terecht kunt om jouw frustraties te uiten. Als je dat van elkaar respecteert, dan kom je er samen doorheen.

Veel sterkte,

Nora de Groot

Director