Wat bezielt je om 250 kilometer door de woestijn te rennen!
Robi Dattatreya, mede-eigenaar van Total Solutions, is net gefinisht voor de Marathon des Sable. Een ultrarun van 250 kilometer door de woestijn, wie doet dat? Hij leerde waardevolle lessen die hij ook in zijn dagelijkse leven toepast.
“De Marathon des Sables, volgens National Geographic: “The toughest footrace on earth”, is een ultrarun met een lengte van ongeveer 250 km, in 5 etappes verspreid over 6 dagen door de Sahara, met je eten en slaapspullen op je rug, alleen water, zoutpillen en tenten worden verstrekt door de organisatie.
Lange voorbereiding
Toen Robi hoorde van deze ultrarun, dacht hij: dit is onmogelijk, dus die zou ik moeten lopen! Hij heeft zich altijd aangetrokken gevoeld tot onmogelijke projecten. Zeven maanden voor de start stemde hij zijn gewone marathon trainingsschema af op de Marathon des Sables. Een heel andere manier van trainen, waarbij het laag houden van je hartslag essentieel is.
Pas een maand voor de start van de ultrarun heeft Robi zijn ‘onmogelijke’ project op bredere schaal durven delen met vrienden en collega’s, daarvoor was hij bang voor gek te worden verklaard.
De juiste voeding en materiaal
De moeilijkheid van deze ultra marathon is niet alleen de afstand, maar ook wat neem je mee? Afstand kun je trainen, 6 dagen leven op verschillende soorten gevriesdroogd eten, sportgelletjes en sportrepen is veel moeilijker. Het gaat om de balans: te veel eten is te zwaar, te weinig eten gevaarlijk. Dan het materiaal: Een rugzak die niet schuurt, een slaapzak die warm genoeg is voor de koude woestijnnachten, een licht matrasje zodat je niet op harde stenen slaapt en een kooktoestelletje om je eten op te warmen.
Wie doen er mee?
Deelnemers waren gemiddeld 44 jaar oud, terwijl bij marathonlopers de gemiddelde leeftijd 38 bedraagt. Waarschijnlijk omdat het bij ultra running niet alleen gaat om fysieke conditie, maar ook om mentale kracht. Die heb je nodig om bijvoorbeeld de 4de etappe van 76 kilometer te lopen, overdag onder de brandende woestijnzon en pas diep in de koude nacht eindigen bij je tent. Iedereen had zijn eigen strategie voor deze afstand bedacht. Robi’s overlevingsstrategie was de afstand op te splitsen in 3 ‘loopjes’ van 25 km, zijn vertrouwde zondagochtend afstand.
Belangrijkste les
Robi kijkt terug op een geweldig avontuur waar hij veel interessante mensen heeft ontmoet.
Maar zijn belangrijkste leereffect van de Marathon des Sables was dat je jezelf niet moet laten imponeren door een schijnbaar onmogelijke opgave. Een goede analyse en een gedisciplineerde voorbereiding zorgen ervoor dat het onmogelijke haalbaar kan worden.
Of hij volgend jaar weer deelneemt?…. Daar denkt hij nog even over na!