Wat als het even wat minder gaat
Iedere ondernemer zal het herkennen: dat dipje waar we om de paar jaar in belanden. Die periode dat het even wat minder gaat of waarin we zelfs een (kleine) recessie hebben. Waarom gebeurt dit eigenlijk zo regelmatig? Het antwoord is simpel: de wereld is continu in verandering en sommige gebeurtenissen hebben nu eenmaal een grote impact op mensen en zodoende op de dagelijkse gang van zaken.
Moeten we ons zorgen maken?

Je kunt hier om wakker liggen, maar daar koop je uiteindelijk niets voor. Meer zinvol is om voorbereid te zijn op wat mogelijk komen gaat. We hebben in de 22 jaar dat Total Solutions bestaat al wel het een en ander meegemaakt: 1. 9/11: op 11 september 2001 stond de wereld stil, om vervolgens nog jarenlang na te beven; 2. de bankencrisis: in de nazomer van 2008 schokte de financiële wereld op zijn grondvesten, met alle gevolgen voor de rest van de wereld; 3. COVID-19: in het voorjaar van 2020 bracht het coronavirus alles en iedereen tot stilstand; 4. en net als we denken dat de wereld weer kalmer en stabieler is, valt Rusland op 24 februari 2022 Oekraïne binnen, resulterend in hoge prijzen en inflatie. Genoeg aanleiding voor serieuze ongerustheid. En toch. Elke keer stabiliseert de economie zich in de nieuwe werkelijkheid. Wij mensen zijn flexibel en passen ons aan, en daarmee de economische wereld ook.


Hoe gaan we hiermee om?

Wat we zien gebeuren in de wereld van werving, selectie en detachering is eigenlijk heel voorspelbaar en simpel: we doen een pas op de plaats en wachten af. We wachten af op wat komen gaat, kijken daarbij naar eventuele consequenties en bedenken bijbehorende scenario’s. Dit alles zorgt voor minimale beweging. Bij iedereen. Nu is dus het moment om strategisch naar de toekomst te kijken. Denk als werkgever na wat en wie je in de nabije toekomst graag in je bedrijf wilt hebben om vol aan de gang te gaan. En jij, als professional, bedenk of je op de juiste plek zit, wat je volgende stap is én maak een carrièreplanning.


Klaar om te bewegen

Een ding is zeker, iedere recessie – klein en groot – is eindig. Er is altijd een moment dat de wereld weer in beweging komt. En als dit gebeurt, dan is het belangrijk dat jij weet wat je nodig hebt, als ondernemer en als professional. Kom je er zelf niet uit? Of wil je eens vrijblijvend van gedachten wisselen? Geef dan gerust een belletje. We helpen je graag verder.

Hartelijke groet, Nora de Groot Director Total Solutions

P.S. Wil jij graag meer horen over economische ontwikkelingen, dan heb ik een leuke tip voor je: de blogs / podcasts van Han de Jong Crystal Clear Economics – Han de Jong.

Han was jarenlang Chief Economist bij ABN AMRO en ik heb, toen ik net begon in de dealingroom van ABN Amro, vele uren naast hem gezeten en geluisterd en geleerd van zijn kennis en inzichten. Momenteel is hij huiseconoom bij BNR radio en publiceert hij wekelijks een blog, waarin hij de meest taaie materie in begrijpelijke taal uitlegt.