Wanneer begint een outplacementtraject?

Met 17 miljoen mensen, nee eigenlijk met de hele wereld, zitten we in hetzelfde schuitje. In deze corona-crisis voelen we ons onzeker, soms geïnspireerd en dan weer angstig. Ook over je werk kan je je flink druk maken. Hoe zit het met mijn baanzekerheid? En als ik mijn baan verlies, wat dan? Een outplacementtraject biedt je in zo’n situatie uitkomst. Het helpt jou met het vinden van een nieuwe baan die écht bij jou past. Klinkt goed, maar wanneer start je zo’n traject? Wat komt erbij kijken? En wie betaalt dat eigenlijk allemaal?

Een loopbaantraject start jij vanuit jezelf, omdat jij nieuwsgierig bent naar wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Een outplacementtraject start vanuit het bedrijf waar jij voor werkt. Door bedrijfseconomische redenen, zoals automatisering of jawel; de corona-crisis, verdwijnt jouw baan. Het bedrijf kan jou niet langer in dienst houden, dus biedt het je een uitkomst: het outplacementtraject.

O jee! Wat nu?

Met een outplacementtraject ga jij een soort van begeleid ‘naar de bodem van de put’. Een begeleider helpt je positief te blijven én naar nieuwe kansen te kijken. Dat betekent dat je er zo vroeg mogelijk bij wilt zijn. Dus weet jij dat jouw baan komt te vervallen, vraag dan direct een outplacementtraject aan. Dat helpt je weer vooruit.

Steuntje in de rug

In een outplacementtraject helpt een coach je verder. Hij of zij denkt met jou na: wat heb jij altijd al gedaan, wat vond je daar eigenlijk van en wat wil jij nu? Ga je voor een zelfde functie bij een ander bedrijf of … ga jij doen wat je altijd al wilde doen? Misschien droomde jij er al een tijdje van om een carrièreswitch te maken, maar durfde je nog niet zo goed. Zie deze gebeurtenis dan als een kans en grijp die met beide handen aan.

Aan de slag

Met je outplacementcoach ga jij concreet aan de slag. Hij of zij stelt met jou een stappenplan op, beoordeeld je CV en bereid je voor op het voeren van sollicitatiegesprekken. Hoe een outplacementtraject er precies uitziet? Dat verschilt per outplacementbureau. Het kan klassikaal, op afstand met webinars of één op één.

Maak er (gratis) gebruik van!

Een outplacementtraject maakt vaak deel uit van het ‘sociaal plan’ van een bedrijf. Dat betekent dat jij op kosten van je baas gebruik mag maken van zo’n traject. Maak er dan ook als-je-blieft gebruik van! Ik zie nog te vaak dat werkgevers dit soort trajecten aanbieden, maar werknemers er niks mee doen. Zonde! Solliciteren is immers een vak apart. En dan is een beetje hulp toch wel heel fijn.

Wil je meer informatie over outplacement, kijk op onze site https://ts.eu/outplacement/ of neem contact met ons op.