Waarom heb ik wél een recruiter nodig?
Wat doet een recruiter eigenlijk? Kan ik niet beter gewoon direct solliciteren? Want online kan ik dat toch prima zelf? Wij merken dat er een hardnekkig misverstand bestaat: de recruiter als iemand die slechts cv’s doorschuift. Maar een recruiter is meer dan dat. Veel meer zelfs! Hieronder deelt Senior Consultant Debbie Bouguenon een aantal gouden pluspunten van de recruiter.
ontdek jouw kernkwaliteiten
Tijdens jouw eerste kennismaking met een recruiter vindt er een persoonlijk gesprek plaats. In dat gesprek gaan jullie samen op zoek naar jouw kernkwaliteiten. Wie ben jij, wat wil jij en wat kun jij? Een recruiter helpt jouw kwaliteiten vast te stellen. Kwaliteiten waaraan jij zelf misschien nog niet eerder dacht. Vervolgens kijkt de recruiter samen met jou naar de functies die daarop aansluiten. Er wordt dus verder gekeken dan alleen je werkervaring, waardoor er meer mogelijkheden ontstaan. Daarmee heb jij misschien zomaar ineens jouw droombaan te pakken!


ins & outs van functies en bedrijven
Een recruiter heeft vaak intensief contact met de organisaties voor wie hij of zij werft. Daardoor kan de recruiter jou veel informatie verschaffen over zowel de functies als de organisaties waar jij zelf niet makkelijk achter komt. Functies klinken vaak wel lekker op papier, maar wat houden ze in de praktijk nou eigenlijk écht in? Wat ga jij precies doen, die drie, vier of vijf dagen in de week? Wat voor mensen werken er bij het bedrijf, hoe is de sfeer, wat zijn de ontwikkelingsmogelijkheden? En past dat wel of niet bij jou? Een recruiter kan jou dat vertellen. Als je weet wat een functie precies inhoudt, kun je met je CV aan de slag. Een recruiter geeft je tips om een effectief CV en motivatie te schrijven toegespitst op de functie en de eisen. Het kan ook zijn dat de kandidaat na deze informatie besluit om niet voor dit specifieke bedrijf te willen werken. Ook dat komt voor.


de voorstelronde
Heb je met de recruiter afgestemd dat je voorgesteld kan en wil worden aan een organisatie voor een functie? Dan komt de volgende spannende stap: de recruiter presenteert jou aan zijn of haar klant. Omdat de recruiter jouw kwaliteiten goed kent, kan hij of zij deze op de juiste manier belichten, waardoor jij voor een opdrachtgever interessant(er) wordt. Mag je op gesprek, dan helpt een recruiter je bij de voorbereidingen. Handig, want een recruiter weet precies welke ervaringen en eigenschappen écht belangrijk zijn. En dat geeft jou informatie over waar je in het gesprek de focus op kunt leggen.

Hartelijke groet,
Debbie Bouguenon
Senior Consultant