Waarom gaat iedereen zzp’en?
Het lijkt soms wel alsof zzp’er worden tegenwoordig als dé ultieme baan wordt gezien. Maar zelfstandigheid zonder personeel is géén baan: zzp-schap is een contractvorm.
Ik spreek ze zeer regelmatig: werknemers die, na al dan niet vrijwillig beëindigen van hun dienstverband, als vanzelf opperen om ‘dan maar als zzp’er aan de slag te gaan’.
Het gevoel van vrijheid, zelf keuzes maken en niet meer voor een baas werken spreekt veel mensen aan. De andere kant van de medaille is financiële onzekerheid. En dat terwijl er zoveel meer mogelijkheden zijn om ondernemend bezig te zijn….maar dan mét vangnet.
Begrijp je verdienmodel
Er zijn zzp’ers die een goede boterham verdienen en tegelijkertijd in staat zijn om een serieus pensioen op te bouwen en daarnaast hun risico’s van arbeidsongeschiktheid en werkloosheid afdekken. Maar, trust me, dat doen er meer niet dan wel. Als je heel nuchter kijkt naar wat zelfstandigheid nu eigenlijk is, dan durf ik te stellen dat het in wezen gaat om het tijdelijk uitvoeren van een opdracht voor een bepaalde opdrachtgever. En daar gaat het mis, want het gros koppelt daar direct de term zelfstandige zonder personeel aan vast. En dat is niet niks, want als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen afdrachten en reserveringen. Geen opdracht wil zeggen geen inkomsten! Het kan ook anders, kijk eens naar een loondienstverband via een detacheerder of payrolling. Op die manier behoud je, in geval van payrolling door afdracht van een kleine fee, je vangnet voor de momenten dat er weinig tot geen opdrachten zijn. En dat is tóch fijn als je een hypotheek hebt die gewoon maandelijks betaald moet worden…
Trek je eigen plan
Kijk, de DBA-wetgeving blijft de gemoederen voorlopig nog wel even bezighouden, mede als gevolg van de kabinetsformatie die tergend langzaam tot stand komt. Duidelijkheid komt er zeker niet op korte termijn. Een gedeeltelijk antwoord komt voorlopig wél van payroll-organisaties, die effectief de leegte tussen een vast contract bij een werkgever en de zzp’er zonder secundaire voorwaarden invullen. Dit doen ze onder meer door de zzp’er zelf te laten ondernemen, maar wél de verloning en de facturatie te verzorgen en daarnaast te zorgen voor pensioenopbouw en WW-rechten.
Wat ik maar wil zeggen: realiseer je dat zzp’er zijn géén baan op zich is. Want uiteindelijk moet niet alleen de inhoud van je werk bij je passen, maar ook de contractvorm waarbinnen je dit werk uitvoert…
Hartelijke groet,
Nora de Groot
Director Total Solutions