3 Redenen waarom recruiters geheimzinnig doen over hun opdrachtgevers
‘Reageer nu op deze geweldige vacature in het Noorden van ons land bij een bekend bedrijf in de financiële sector.’ Klinken dit soort zinnen je bekend in de oren? Dan vraag je je waarschijnlijk toch af waarom recruiters zo ‘geheimzinnig’ doen over hun opdrachtgever? Senior Consultant Debbie Bouguenon legt het je uit.
1. discretie

Met stip op één: discretie. Het komt regelmatig voor dat opdrachtgevers op zoek gaan naar een nieuwe collega. Bijvoorbeeld omdat een medewerker ziek is en tijdelijk moet worden vervangen of omdat de opdrachtgever een medewerker moet laten gaan en dat niet in het netwerk bekend wil maken. Dan wordt er van de recruiter gevraagd om daar discreet mee om te gaan. Het gevolg? ‘Geheimzinnigheid’ over de naam van de opdrachtgever.


2. procedure

En op nummer twee: een recruiter doet graag hun best voor hun opdrachtgevers, de kandidaten en het bureau. Ze willen het optimale resultaat bereiken voor hen allen. Daarbij is overzicht houden op de procedures een belangrijk onderdeel. Hierdoor komt het weleens voor dat de recruiter de naam van een opdrachtgever niet in het eerste contact, maar pas later deelt met een potentiële kandidaat. Om communicatie via diverse lijntjes te voorkomen dus! De potentiële match kan echter wel getriggerd worden met andere interessante informatie over de opdrachtgever en functie.


3. kleine wereld

Kleine wereld is reden nummer drie: De financiële sector is niet zo groot, via via hebt je contact met het merendeel van de professionals die werkzaam zijn in de sector. Door pas de naam van de opdrachtgever te delen als we weten dat de professional geïnteresseerd is, voorkomen we dat het rond gaat ‘zoemen’ in de markt en dat de directe manager of collega’s vragen krijgen. Onze taak als recruiter is juist om het werk voor hen uit handen te nemen!


wanneer wordt de naam van de opdrachtgever gedeeld?

Een recruiter wil eerst van je weten of je überhaupt open staat voor een nieuwe functie. Dat is ook de reden waarom ze eerst in grote lijnen door de functie te lopen om te kijken of dit interessant voor je kan zijn. Pas als je aangeeft dat het aansluit met je wensen en verwachtingen, zal de recruiter meer vertellen over de opdrachtgever en in detail door de functie en de secundaire voorwaarden te lopen.

Wat zal jou triggeren wanneer een recruiter jou benadert voor een nieuwe uitdaging? Maakt het een verschil als je meteen weet bij wie een bepaalde functie open staat? Als er volgende keer een recruiter belt, bedenk even of je er voor open staat…zo ja, neem de tijd om met de recruiter om de functie volledig door te nemen.

Hartelijke groet, Debbie Bouguenon