Verbinding: bullshit-term of meer?

Hardop moest ik net lachen bij Evers Staat Op. Het ging over baantitels waarvan je denkt; wat doen die mensen toch? Eén van de functietitels die passeerde was de ‘happinez manager’. Natuurlijk slaan we hierin wel wat door. Velen vinden het een absolute ‘bullshit-term’. Maar de kern ervan, raakt mij toch. Ik zie namelijk een opkomende trend in verbinding. En dat is niet voor niets.

24/7 aan

Massaal staan we aan: 24/7. Individualistisch zoals we zijn, proberen we er toch ‘bij te horen’. Wanneer we ‘o zo hip’ thuiswerken of in onze squad, zoeken we alsnog continue naar die verbinding. Niet face tot face, maar via onze telefoon en social media. Verbinding vinden we nou eenmaal belangrijk. Ik denk dat het van nature in ons als mensen zit. We brengen elkaar en processen graag bijeen.

Absolute kartrekkers

Op het werk hebben we deze verbinders ook hard nodig. Zij zorgen voor een fijne sfeer. Logisch; want verbinding geeft plezier in het werk. Stel je hebt een ontzettende rotdag, hoe fijn is het dan als een collega even aan je vraagt hoe het met je gaat? Je voelt je gehoord en gezien, zet je schouders eronder en gaat, met nieuwe energie, weer door. Verbinders zijn volgens mij dan ook de absolute kartrekkers van een organisatie.

2 Vliegen in 1 klap

Wanneer mensen zich op het werk verbonden voelen, profiteert de organisatie daarvan mee. Van werknemers die met plezier naar hun werk gaan, krijgt de werkgever, zonder dat hij daar zelf iets voor hoeft te doen, immers veel terug. Wat denk je bijvoorbeeld van een verhoogde productiviteit, minder verzuim en extra inzet? Zo werkt verbinding heel mooi twee kanten op.

Verbinders in hart en nieren

Zelf zijn wij ook verbinders, al jaren. Iedere intermediair is immers een verbinder, het is ons vak en zit in ons DNA. Wij brengen mensen samen die op zoek zijn naar elkaar. Geen bedrijf aan een functie, maar een bedrijfscultuur aan een persoon die daarin past. Zo dragen wij bij aan dat wat volgens ons veel meer is dan alleen een ‘bullshitterm’.

Hartelijke groet,

Nienke de Kruijf,
Sr Consultant, Recruiter en Loopbaancoach