Van thuiswerken naar 'in het buitenland werken'
Van fulltime op kantoor naar hybride werken, dat vinden we – inmiddels – heel normaal. Maar als we dan zo goed op afstand werken, kunnen we dat dan ook in het buitenland? Terwijl we genieten van andere culturen en een mooie werk-privé balans? Hoe staat werkend Nederland hier tegenover? Nora de Groot deelt haar visie.
Na de coronapandemie vinden we thuiswerken heel normaal. Het is haast een verworven recht geworden. Dat laten we niet zomaar los. Interessant, want wat betekent dat eigenlijk, dat het oké is, om op afstand te werken? Denken we dan in kilometers? Zo van; in Nederland is prima, maar over de grens wordt een ander verhaal? Wat als we daarin een stap verder gaan en werknemers de kans krijgen eens in de zoveel tijd een paar weken of maanden vanuit het buitenland te werken? Stel je voor, je huis wordt verbouwd, je hebt een moeilijk periode achter de rug of je bent toe aan avontuur, maar je hebt geen behoefte aan een sabbatical. Hoe heerlijk zou het zijn om dan een woning in het buitenland te huren en vandaaruit te werken. Je proeft een andere sfeer, krijgt de kans om – in de avonden en weekenden – rond te reizen. Volgens mij een geweldige manier om jezelf ‘op te laden’ en bewust te kiezen voor een goede werk-privé balans, waarin jij je leven, in combinatie met je werk, zo leuk mogelijk maakt.


met elkaar in contact blijven

Na corona is onze werk-privé balans veranderd. We werken anders, op andere tijden, niet langer meer van negen tot vijf, maar tussen het sporten, de wasjes en het wegbrengen van de kinderen door. Dus ik zou zeggen; laten we nu de volgende stap zetten en eens nadenken hoe we werken en reizen kunnen combineren. De tijd en middelen lenen zich ervoor. Zo werken we inmiddels prima met Teams en Zoom, waardoor je gemakkelijk met elkaar in contact blijft.


ga het gesprek aan!

Toch staat de ene werkgever er meer voor open, dan de ander. Datzelfde gold vroeger ook voor het thuiswerken. De ene manager had graag controle en iedereen fulltime op kantoor. De ander was daar wat makkelijker in. Kies je ervoor het gesprek aan te gaan? Bereid je dan goed voor.

1. Bereid je goed voor op het gesprek met je werkgever. Zorg dat je alles tot in de puntjes hebt uitgezocht, nog voordat je de vraag stelt. Waar ga je werken? Op welke tijden, is er een tijdsverschil en hoe ga je daarmee om? En hoe zit het op die plek met de internetverbinding?

2. Houd het veilig. Zorg ervoor dat je in het buitenland via een beveiligde internetverbinding werkt. Dit is erg belangrijk! Het is niet de bedoeling dat je bij de Starbucks gaat zitten met je laptop.

3. Lijkt het je wat om anders te gaan werken, bespreek het gewoon! Nee heb je, ja kun je krijgen.

Wie weet spreken we elkaar volgende keer vanuit een volledig andere locatie! Succes!

Hartelijke groet,

Nora de Groot Director