Vader langs de lijn: enthousiast supporter of overwerkte manager?

Zaterdagochtend langs de lijn. In plaats van te kijken naar je scorende kind, check jij nog gauw even je e-mails waar je deze week dankzij je overvolle agenda weer niet aan toe bent gekomen. De manager anno nu gaat gebukt onder talloze vergaderingen, een almaar veranderend team en de druk om méér met minder mensen te doen. Ga der maar aan staan.

Tot hier en niet verder…

Het had niet veel gescheeld of ik was er zelf aan onderdoor gegaan. Het is inmiddels alweer een aantal jaar geleden dat ik een leidinggevende functie bekleedde, maar ik herinner me nog goed hoe gejaagd ik me vaak voelde omdat mijn agenda als vanzelf volgepland werd. En dat terwijl ik ook aandacht aan mijn team wilde besteden en de leden ervan meer wilde begeleiden in hun persoonlijke ontwikkelingen. Inmiddels weet ik precies wat ik anders en beter had kunnen doen.

Maak nú ruimte

Het gaat allemaal om het creëren van ruimte en rust. Ruimte in je agenda, ruimte in je hoofd en ruimte in het zien van het grotere geheel geeft immers rust. Ik raad managers aan om gemiddeld zo’n drie keer per week een uurtje te blokken om na te denken. Over de samenstelling van het team. Over die zestigplusser die nog een paar jaar ‘moet’ tot zijn pensioen. Over die millennial in je team die graag een sabbatical wil om een half jaar vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika te gaan doen. Maar ook over alle veranderingen die binnen de organisatie gaan spelen en wat dit zal gaan betekenen voor iedereen in het team. Gebruik deze tijd ook om na te denken over jezelf en je eigen rol. Daar horen vragen bij als: waar sta ik nu? Past dit nog bij me? Waar houd ik me over drie jaar mee bezig? Klopt de weg die ik volg nog altijd met hetgeen me energie geeft?

Dat belangrijke laatste kwartaal

Neem tijd om te werken aan betrokkenheid en verbinding: een mooi thema, zeker nu het laatste kwartaal van het jaar voor de deur staat. Bepaal de lijn voor volgend jaar. Welke richting wil je met je team opgaan? Waar ligt je focus? Bedenk dat niet alleen voor je team, maar ook voor jouw rol als leidinggevende.

Als je op deze manier ruimte maakt en jezelf rust gunt, gaat er hoe dan ook wat gebeuren. Grote kans dat je in de nabije toekomst wél juichend en ontspannen op zaterdag langs de lijn staat.

Hartelijke groet,

Nienke de Kruijf
Senior Consultant & Coach
Total Solutions