Top 5: smoesjes en excuses uit de praktijk
Mensen verzinnen de raarste dingen als ze te laat zijn of om ergens onderuit te komen. Senior Consultant Waheba Batou vertelt de top 5 uit de praktijk. Plus tips wat je wél kunt zeggen of doen in zo’n situatie.
- “De brug stond open.”
De klassieke excuses bij te laat komen zijn: het openbaar vervoer rijdt niet, ik sta in de file of de brug stond open. Wat voor afspraak je ook hebt: Vertrek ruim op tijd, vooral als je niet bekend bent in een stad. Er zijn genoeg apps om vooraf te kijken hoe druk het verkeer is. Geef anders eerlijk aan dat je de tijd hebt onderschat.
- “Mijn moeder is ziek.”
We hadden een kandidaat die achter elkaar zijn afspraak afzegde met de ziekte van een familielid als excuus. Telkens werd de afspraak verzet, tot tijdens een telefoongesprek naar voren kwam dat hij de afstand te ver vond om langs te komen. Het is respectloos om een verzonnen ziekte te gebruiken als excuus. Dit werkt niet in je voordeel bij een sollicitatie.
- “Ben mijn bril kwijt.”
Een kandidaat kwam niet opdagen omdat ze haar bril niet kon vinden en daarom de bevestiging niet kon lezen. Ooit gehoord van een zoomfunctie op je mobiel of PC? Deze kandidaat wachtte af tot we haar zelf gingen bellen over waarom zij niet op de afspraak verscheen.
Maar ook dit soort smoezen horen we regelmatig. Mijn telefoon is net gestolen of mijn pc is gecrasht. In de wereld van digitale communicatie is er altijd wel een manier om iemand te kunnen bereiken.
- “Mijn diploma’s liggen bij mijn ex.”
Wij hebben meegemaakt dat een kandidaat een baan is misgelopen omdat zij de hele tijd excuses verzon om de afronding van de screening zo lang mogelijk uit te stellen. Ze zei onder andere dat haar diploma’s bij haar ex in de verhuisbox lagen. Uit schaamte durfde ze niet aan te geven dat ze de screeningskosten niet kon voorschieten en verzon smoesjes tot haar geld binnen kwam. Helaas kwam zij niet door de screening deadline. Had ze dit wél eerlijk verteld, dan hadden wij haar prima kunnen helpen. Er is namelijk altijd wel een oplossing.
- “Mijn partner vindt dit geen goede baan.”
Stel: Je krijgt loopbaanbegeleiding omdat je huidige baan komt te vervallen, maar eigenlijk wil je gewoon even een tijdje niets doen. Dat is helemaal niet zo raar als je al die jaren hard gewerkt hebt. Geef het aan, in de tussentijd kan je prima werken aan je employability in plaats van allerlei excuses te bedenken waarom je iets niet wilt, zoals een partner die er niet achter staat. Een coach doet zijn best om je zo goed mogelijk te begeleiden je droombaan te vinden en dat is alleen effectief als je zelf graag aan de slag wilt.
Kortom, het advies van Waheba Batou luidt: Wees eerlijk en helder over wat werkelijk de reden is waarom je te laat bent of iets niet wilt. Wij hebben er geen belang bij om je iets te laten doen waar je zelf niet achter staat.
Ben jij op zoek naar een nieuwe baan? Bekijk dan onze vacatures.