5 Tips voor een wervende vacaturetekst

Online marketeer Tom van Marwijk optimaliseert bij Total Solutions de vacatureteksten. Hij geeft tips waar je op moet letten voor het beste resultaat.

1. De juiste zoekwoorden

Hoe zorg je ervoor dat je vacature gevonden wordt door de juiste kandidaat? Gebruik allereerst de juiste zoekwoorden in de titel en in de tekst. Het gaat om de juiste balans vinden tussen een functieomschrijving waar veel op wordt gezocht, maar die ook niet te breed is. Als een vacature niet goed scoort, pas het zoekwoord in de titel aan en gebruik een synoniem in de tekst.

2. Tekst aanpassen

Pas je tekst aan op het type mens voor de functie. Juridisch medewerkers pluizen doorgaans de tekst helemaal door, terwijl commercieel medewerkers vaak wat ongeduldiger zijn en de tekst alleen scannen. Zorg ervoor dat je altijd de doelgroep in je achterhoofd houdt wanneer je de tekst schrijft.

3. Gebruik bulletpoints

Werk in bulletpoints, dat leest fijn. Gebruik er niet te veel, uit onderzoek is gebleken dat na het zevende punt mensen afhaken.

4. Contact

Sluit af door duidelijk te laten weten hoe contact gezocht kan worden en maak het proces inzichtelijk. Zo maak je de drempel zo laag mogelijk voor kandidaten om te reageren omdat ze weten waar ze aan toe zijn.

5. Samenvatting

Zet bovenaan de vacature een korte samenvatting met de belangrijkste punten: zoals de regio, de werkzaamheden en het aantal uren. Zo weten sollicitanten meteen of de vacature wat voor ze is. Het zijn vaak de kleine dingen die een tekst gebruiksvriendelijk maken.

Tot slot: Denk logisch na en houdt altijd de doelgroep in je achterhoofd. Als je zelf al niet overtuigd bent van de tekst, dan zullen anderen dat ook niet zijn.