Superheld of superzenuwachtig tijdens je sollicitatie?
Het klinkt zo gemakkelijk: je voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Bij uitstek hét gesprek wat bijzonder belangrijk is voor jouw nabije toekomst. Een gesprek waar je je uiteraard tot in de puntjes op gaat voorbereiden. Je zoekt uit wie je gesprekspartners zijn. Leest de functiebeschrijving nog een keer goed door én bekijkt de website van het bedrijf aandachtig. En dan is het grote moment daar… Je gaat naar je afspraak en ervaart, ondanks je goede voorbereiding, een enorm gevoel van spanning en stress. Lighten up: wij geven je graag een aantal tips om zenuwen een stuk minder kans te geven. En hoppa, je trekt gewoon die superheldencape aan en haal binnen die droombaan!
Zie het van twee kanten
Jouw sollicitatiegesprek is niet alleen bedoeld om de ander te laten beoordelen of je bij de functie, de collega’s en het bedrijf past. Gebruik deze ervaring ook andersom. Wil jij wel bij het bedrijf werken? Past de cultuur eigenlijk wel bij je? En past de mate van vrijheid die je geboden wordt bij je? Kortom, zet je persoonlijk leiderschap in, zodat je in staat bent om bewuste keuzes te maken.
Wees op tijd
Dat lijkt een open deur, maar in praktijk blijkt niets minder waar. Uiteraard check je het adres en de routebeschrijving. Beslis vooraf of je met auto, fiets of openbaar vervoer gaat en zorg dat je ook écht op tijd vertrekt. Houd ook rekening met eventuele vertraging. En áls het er dan op lijkt dat je onverwacht (en onverhoopt vanwege de slechte indruk!) tóch te laat gaat komen, bel dan even vóór de afgesproken tijd om door te geven aan je gesprekspartners dat je later bent.
Kies een passende outfit
Naar een financiële instelling kleed je je anders dan naar een IT-bedrijf. Je wilt niet overdressed, maar zeker niet underdressed zijn. Kortom, zorg dat je outfit bij het bedrijf past. Draag kleding waar je je goed en zeker in voelt. Dat verkleint de kans op klotsende oksels aanzienlijk.
Je sollicitatie start al bij binnenkomst
Houd een oprecht leuk gesprek met de persoon die je op komt halen bij de receptie. Dit kan over van alles gaan: de locatie van het bedrijf, de ontvangsthal, de kleur van de bank, het mooie weer of wat er ook in je opkomt. Hoe dan ook: ontspan, lach en wees vooral jezelf.
Ken je pitch
Er wordt je ongetwijfeld gevraagd om wat over jezelf te vertellen. Men wil weten wie je bent, hoe je privé-situatie eruit ziet, waarom juist jij bij geknipt bent voor deze baan etcetera etcetera. Zorg daarom dat je je verhaal nonchalant (maar krachtig) uit je mouw kan schudden. Oefen desnoods voor de spiegel. Confronterend, maar erg leerzaam…
Ga een écht gesprek aan
Kies bewust voor een actieve houding. Beantwoord niet alleen vragen, maar reageer ook zelf op zaken die naar voren komen in het gesprek. Bereid je vragen goed voor, en stuur subtiel zodat je geen eindeloos vragenvuur over je heen krijgt. Licht je antwoorden soepel toe met praktijkvoorbeelden. En durf zelf ook vragen te stellen. Dat wordt gewaardeerd, mits ze zinvol en passend zijn…
Stel jezelf open
Kwetsbaarheid kan enorm krachtig zijn, mits gedoseerd toegepast. Durf te zeggen dat je het best spannend vindt om het gesprek te voeren. Dat breekt vaak het ijs, waardoor het meteen meer ontspannen voelt.
Ken je cv
Simpel maar doeltreffend: zorg dat de datums op je cv kloppen en leer ze uit je hoofd. Dat voorkomt continu op je cv kijken om te checken welke opleiding je wanneer afrondde en in welk jaar je van werkgever wisselde.
Ach, en hoe je het ook doet: kies voor je eigen kracht en blijf dicht bij jezelf. Doe geen beloften die je niet waar kunt of wilt maken en volg je onderbuikgevoel dat je al vaker in je leven feilloos heeft verteld wat juist is en wat vooral niet.
Hartelijke groet,
Team Total Solutions