Sollicitatiekleding: werkt het diepe decolleté? De do’s & dont’s

Ze zijn er nog altijd: vrouwen die denken dat een diep decolleté ze helpt om die felbegeerde baan te krijgen. Dat type vrouw gaat er vanuit dat mannen gevoelig zijn voor wat bloot op de werkvloer. Ik help ze meestal snel uit hun droom, want na al die jaren in werving en selectie en detachering (waarin ik veel met mannen samenwerk) kan ik je vertellen dat je een stuk minder serieus genomen wordt als je rondloopt met een decolleté waar de krant van zaterdag met gemak tussen past.

Een degelijke coltrui dan maar? Of een jaren-negentig-sjaaltje? Tuurlijk niet. Werkgevers zoeken vlotte, moderne collega’s en geen vrouwen die eruit zien alsof ze in het weekend truien breien en thee drinken.

Wat draag je dan wél? Met onderstaand do en don’t lijstje kom je een heel eind op weg!

Do’s & Dont’s

  1. Kleed je zakelijk en stijlvol. Stem kleuren en accessoires op elkaar af. Vermijd overweldigende kleuren of printjes.
  2. Zorg dat je jurk of rok niet te kort is. Blote benen worden in de meeste sectoren niet gewaardeerd, draag daarom een panty met een dikte van maximaal 30 denier. Blijf weg van panty’s in huidskleur; de juiste kleur is vaak lastig te vinden. Antraciet en zwart zijn safe. Neem ook een reserve-exemplaar mee in je tas.
  3. Hou je van accessoires? Kies voor één opvallend exemplaar. Vermijd al te veel rinkelende tierlantijntjes om vingers, polsen of in oren. Je nieuwe collega’s zullen je dankbaar zijn…
  4. Kies voor nette schoenen met een bescheiden hak. Een mooie pump met hoge hak kan natuurlijk ook, mits je er goed op kunt lopen. Kies je voor een opvallende schoen, houd dan de rest van je outfit rustig. Geen versleten hakken, geen open schoenen, slippers of sandalen of (nog erger) sandalen met sokken of een panty.
  5. Goede onderkleding geeft een fijn comfortabel gevoel en dat straal je onbewust uit. Houd je ver van zichtbare strings, te strakke bloesjes of een onderbroek die zich aftekent.
  6. Ga voor een nette tas waar je map, pennen en andere benodigdheden goed in passen. Let ook op dat je tas dicht kan en dóé dat ook. Je zult de eerste niet zijn die met het schaamrood op de wangen een ontsnapte tampon onder stoel van je potentieel nieuwe leidinggevende uit moet vissen…

En onthoud vooral: het gaat in basis áltijd om inhoud, om wat je te vertellen hebt en om wie jij als persoon bent. Leidinggevenden zoeken vaak naar ‘de sprankel’ in iemands ogen. Jouw authentieke enthousiasme maakt je onweerstaanbaar. En daar heb je een diep decolleté helemaal niet voor nodig!

Hartelijke groet,
Waheba Batou
Senior Consultant