Mijn persoonlijke verhaal: is er leven na de zoveelste reorganisatie?

De professionals in de financiële wereld hadden te maken met reorganisatie na reorganisatie de afgelopen jaren. Zelf maakte ik er maar liefst 4 mee… Wat ik ervan geleerd heb? Dat je niet te lang boos moet blijven, want dat gaat je écht niet verder helpen. En ja, er is zeker leven ná de reorganisatie. Vaak een beter leven zelfs!

De eerste keer

In 2004 diende de eerste reorganisatie zich aan: ik werkte destijds bij ABN Amro. Weet je het nog? Dat de media eerder dan de medewerkers wisten dat de hele effectenhandel van ABN Amro naar Londen zou verhuizen… Het reorganisatietraject was snoeihard: je werd misbaar of onmisbaar verklaard. Zelf werd ik als onmisbaar bestempeld wat betekende dat ik zonder enig instemmingsrecht in 2002 naar de afdeling Confirmations van de Treasury Back Office ging. Een afdeling waarvan het werk exact 1,5 jaar later volledig naar India zou verhuizen. Toen in die tijd ook mijn huwelijk strandde en mijn vader overleed was ik er klaar mee. Het roer moest om. En wel meteen: na 24 jaar ABN Amro was het tijd voor wat anders.

ABN Amro uit, Rabo in

Toevallig sprak ik Nora de Groot van Total Solutions en zij wist wat voor me: de Rabobank. De effectenafdeling om precies te zijn. Op vrijdag liep ik bij ABN Amro naar buiten… op maandag bij Rabobank naar binnen. Maar helaas, ook na anderhalf jaar verhuisde mijn afdeling van Utrecht naar Eindhoven. Een iets te lange reistijd vanuit mijn woonplaats Purmerend waar ik inmiddels een appartement had gekocht.

Derivaten?!

Weer kwam Nora om de hoek kijken, het was ondertussen 2006. Wat ik van derivaten wist, vroeg ze me. Mijn geschiedenis herhaalde zich: op vrijdag verliet ik de Rabobank, op maandag startte ik bij ING Amsterdam. Wat er toen gebeurde geloof je niet… op mijn allereerste werkdag hoorde ik dat onze afdeling naar Brussel zou verhuizen. Dit werd gelukkig later herzien, hierdoor heb ik 10 mooie jaren gehad waarin ik ben uitgegroeid naar tot specialist van het gehele Trade Processing en Structured Products proces. Maar helaas kwam ook hier in 2015 de onvermijdelijke reorganisatie om de hoek kijken!

Tijdens het outplacementtraject vroeg Nora me of ik zin had om voor Total Solutions te komen werken; financiële termen waren mij immers niet onbekend. Daar had ik wel oren naar. Aldus geschiedde: in het voorjaar van 2016 ben ik bij Total Solutions begonnen als consultant. Het is een heel andere manier om met mijn vak bezig te zijn én een plek waar ik mijn ruime ervaring kan delen met werkzoekenden.

Mijn advies?

Terugkijkend heeft de hele situatie me sterker gemaakt. Ik heb geleerd dat er altijd weer nieuwe kansen komen. En vaak zijn ze nog mooier dan hetgeen je achterlaat. Ik raad je aan: blijf niet te lang boos, accepteer en ga verder. De toekomst zou zomaar eens iets hartstikke moois voor je in petto kunnen hebben…

Hartelijke groet,
Deanne Vos
Consultant