Personeel werven anno 2018

Natuurlijk ga jij alleen voor de allerbesten in jouw team. Maar hoe herken je hen in jouw sollicitatieprocedure? Wie nieuwe medewerkers enkel op basis van kennis en ervaring werft, komt in de snel veranderende wereld anno 2018 bedrogen uit. Meer en meer gaat het om flexibiliteit en persoonlijkheid. Deze 5 praktische tips helpen jou op weg!

1. Zet alle feiten op een rij

We beginnen makkelijk. Jouw screening valt of staat met de juiste feiten. Zeker in deze tijd, waarin privacy centraal staat, moet jij honderd procent zeker zijn van deze feiten. Beschikt iemand over de juiste diploma’s en klopt zijn verhaal met de papieren?

2. Check de daadkracht

Plaats iemand niet direct in het hokje van een leider of een volger, maar ga iemands mate van verantwoordelijkheidsgevoel na. Vraag jouw kandidaat op de man af hoe het staat met zijn teamspirit. Nam je kandidaat bijvoorbeeld eerder werk over van een manager en hoe handelde hij wanneer collega’s op vakantie waren? De antwoorden tonen waarop je kunt rekenen.

3. Ga na wat er beter kan

Het is niet altijd even makkelijk, maar absoluut de moeite waard. Ga na wat er in een eerdere functie of organisatie mis ging of beter kon. Zo voorkom je, samen met de kandidaat, dat dit patroon opnieuw de kop opsteekt.

4.Durf te vragen naar jouw positie

Heeft jouw kandidaat zicht op de concurrentie? Dan helpt hij jouw organisatie verder. Binnenin een bedrijf is het vaak moeilijk te bepalen of je op de goede weg zit of juist een stapje bij moet zetten. Een frisse wind doet dan wonderen. Een potentieel nieuwe collega ziet al snel mogelijkheden tot verbetering. Durf ernaar te vragen. Want durft jouw kandidaat te antwoorden, dan heb jij goud in handen.

5.Zet de puntjes op de i

En dan last but not least: vraag iemand naar zijn persoonlijke leven. Hoe leeft jouw kandidaat zijn leven graag privé? Een groot gezin of solohobby’s geven vaak een hoop extra informatie weg over iemand zijn karakter. Daarmee zet jij al snel de laatste puntjes op de i.

Hartelijke groet,

Ilse Kok
Consultant