Op naar een kansrijk 2023!
Een jaar van uitersten, zo kan 2022 naar mijn mening wel omschreven worden. Aan de ene kant het jaar waarin we weer met elkaar op kantoor mochten zijn en konden genieten van festivals, theaterbezoek of vakantie in het buitenland. Een jaar waarin we kerst en oud en nieuw vierden met wie en waar we maar wilden, en voor de Formule 1 fans onder ons, het jaar waarin Max Verstappen liet zien dat hij écht de beste coureur van de wereld is. Aan de andere kant het jaar van inflatie en zorgen om de dagelijkse kosten, een jaar van oorlog en onrust. En nu, na alle diners, borrels, feestjes, kerstbomen, oliebollen en champagne, zitten we alweer in 2023!
Over 2023

Natuurlijk kan ik geen uitspraak doen over inflatie, prijzen, oorlog en onrust, maar ik zie wel dat deze zaken van invloed zijn op ons werkterrein. Het aantal vacatures is nog steeds historisch hoog, desalniettemin nemen de werkloosheidscijfers stapsgewijs weer wat toe.


Bezinning

Dit lijkt dubbel, maar is goed te verklaren. Door de huidige hoge kosten zie ik veel bedrijven alsnog besluiten te stoppen na de coronajaren. Hierdoor komen er weer mensen op de arbeidsmarkt. Daarbij zie ik mensen besluiten om een nieuw avontuur aan te gaan, geïnspireerd door de bezinning die corona óók gebracht heeft. Niet van werk naar werk, maar bewust je baan opzeggen en pas na een time-out weer op zoek gaan naar een andere job. Een volledige andere kijk op het werkzame leven, waarbij je gedurende je carrière ook tijd neemt voor jezelf, gezin en andere interesses.


Meer specialismes

Door alle automatiseringen van de afgelopen 15 jaar en de outsourcing van werkzaamheden naar het buitenland zien we dat de functies binnen de financiële sector steeds specialistischer worden. Zo is oversight medewerker een rol die we het afgelopen jaar steeds vaker voorbij zagen komen. Hierbij hou je toezicht op de afspraken die gemaakt zijn met de uitbestedingspartner. Maar ook client service medewerkers, compliance officers en risk medewerkers zijn gewild. De aanvragen voor KYC/CDD medewerkers blijven binnenkomen, samen met fund accountants en loan administrators. Onze verwachting is dat we deze functies komend jaar nog steeds veel zullen zien.


Kansen

We zien geen signalen die erop wijzen dat de arbeidsmarkt op slot gaat, al is de verwachting dat het aantal faillissementen zal stijgen. Het aantal banen binnen de financiële sector blijft stabiel en geeft mogelijkheden tot nieuwe uitdagingen. Ook in 2023 zijn er onzekerheden rond inflatie, politiek, oorlog en kostenstijgingen. Maar onzekerheid wil niet automatisch zeggen dat niets kan; juist in dit soort jaren ontstaan er nieuwe initiatieven, nieuwe functies en verrassende mogelijkheden. Ik zeg dan ook, “Grijp je kans!”.

Ben je benieuwd naar wat jouw mogelijkheden zijn, of ben je op zoek naar een nieuwe medewerker, neem dan contact met ons op via info@ts.eu. We helpen je graag verder.

Namens het hele Total Solutions Team, de allerbeste wensen en een goede gezondheid voor 2023! Blijf positief en zorg goed voor elkaar.

Nora de Groot Director Total Solutions