Op gympen of op hoge hakken naar je werk?

Je kledingkeuze kan invloed hebben op jouw loopbaan. Het kan net de doorslag geven tijdens een sollicitatiegesprek, maar ook als je verder wilt doorgroeien binnen je organisatie. Hoe goed je inhoudelijk ook bent, je presentatie doet ertoe. Ook senior consultant Nienke de Kruijf ondervond dit.  Zij legt uit hoe je hiermee om kunt gaan.

Het was casual Friday bij mijn werkgever en ik droeg mijn favoriete roze, harige gympen. Casual was immers casual. Ik hield sowieso niet zo van het formele bankuniform. Mijn baas dacht hier anders over. Hij liet me weten het op prijs te stellen als ik me wat conventioneler kleedde, meer zou opmaken en mijn haar netter zou doen. Het bijzondere was dat hij me dit niet rechtstreeks vertelde. Hij gaf me via via het advies om me meer als ‘bank carrièrevrouw’ te kleden als ik een nieuwe stap wilde zetten.

Afzetten of (een beetje) meeleunen?

Ik zette me een beetje af tegen de uniforme kledingcode. Ik ben graag informeel gekleed en houd niet van make-up. Maar me opvallend anders kleden dan mijn beroepsgroep had consequenties. Naar mijn gevoel zou ik dan minder snel in aanmerking komen voor een nieuwe stap, ook al zou ik drie keer zo hard werken als mijn collega’s. Dus ik heb mijn roze sneakers thuisgelaten en ben wat netter naar kantoor gegaan. Het werkte. In no time had ik de nieuwe functie die ik graag wilde. Meestal is het niet nodig om jezelf honderd procent te conformeren, een beetje meeleunen kan ook al werken.

Skateboard en sneakers

Elke branche heeft zijn kledingcodes. In het ziekenhuis draag je een uniform, veel advocaten en consultants op de Zuidas dragen smal gesneden pakken, de bankiers zijn wat behoudender in een grijs of donkerblauw pak en veel vrouwen dragen een La Dress-jurkje. Toch zie je heel voorzichtig de eerste veranderingen. Mannen dragen niet altijd meer een das bij hun pak, vrouwen durven ook mooie sneakers onder een jurkje te dragen. Bij fintech-jongens en IT’ers is het volkomen geaccepteerd dat ze in jeans op hun skateboard en sneakers naar het werk komen. Al betwijfel ik of dat in alle sectoren zo zal zijn.

Wat zijn de dont’s?

Er zijn nog wel een aantal codes, vooral dont’s, die bijna iedereen kent: geen slippers of korte broek, ook al vallen de mussen van het dak. En ik zou alleen een jurk of blouse met blote armen dragen als je het kunt hebben. Draag als vrouw ook geen spaghettibandjes of diep decolleté. Dat laatste wordt nog wel eens als strategisch middel ingezet. Zo kwam er een vrouw bij mij op sollicitatiegesprek met een opvallend diep decolleté. Toen ik daar iets van zei, antwoordde ze: ‘Ik dacht dat ik bij een man op gesprek zou komen.’  Daar heb ik achteraf hard om gelachen, goed geprobeerd!

Onberispelijk

Natuurlijk kiest iedereen zijn eigen pad, maar het is handig om je te realiseren dat je kledingkeuze invloed heeft op hoe je overkomt en op de mogelijkheden om door te groeien binnen je organisatie. Als je je afwijkend kleedt van de heersende norm, wees je hier dan bewust van en besef dat je dan vaak meer effort moet stoppen in het maken van de volgende stap.