Op deze 5 vragen wil je ábsoluut een antwoord bij je job interview

Je hebt binnenkort een sollicitatiegesprek. Spannend! Wat gaan ze vragen? En word je uitgenodigd voor een tweede gesprek? Logische gedachten natuurlijk, maar sta zeker ook stil bij hetgeen jij zélf wil vragen aan je potentieel nieuwe collega’s. Dít wil je in elk geval van ze weten:

  1. Waar houdt het bedrijf zich precies mee bezig? En vanuit welke visie doen ze dat? En hoe is de cultuur binnen de club? De antwoorden op deze vragen stellen je in staat om te beoordelen of je binnen een organisatie past (of wil passen…) en of je over de juiste capaciteiten beschikt. Denk ook aan vragen over de mate van vrijheid rondom het indelen van je werkuren en -locatie.
  2. Hoe groot is de afdeling waar je onderdeel van wordt? Dat kunnen immers 2 of 200 mensen zijn… En dat maakt nogal een verschil als je een wat meer uitgesproken introvert of juist extravert type bent.
  3. Hoe is de teamsamenstelling? Is er een gezonde mix tussen jong en oud, man en vrouw verhouding, junior en senior? Bedenk voor jezelf in welke fase van je leven je je bevindt en beoordeel of je past binnen de genoemde samenstelling.
  4. Welke toekomstmogelijkheden zijn er concreet voor je? Kun je verder groeien? Is er voldoende opleidingsbudget? Welke doorgroeimogelijkheden zijn er binnen het bedrijf en hoe wil men je daarin begeleiden?
  5. Hoeveel klantcontact heb je? En met wat voor soort klanten krijg je te maken? Het is toch anders of als je met de gemiddelde mkb-klant op de hoek spreekt of met die internationale multinational. Realiseer je daarom goed wat bij je past en wat juist niet.

 

En mijn salaris dan?

Enne… mijn salaris dan denk je misschien. Is dat dan geen belangrijke vraag? Natúúrlijk is dat een belangrijke vraag, alleen die komt pas in de volgende fase. En dat geldt ook voor andere contractonderhandelingen. Want al verdien je een fors salaris per jaar… als je dagelijks naar een baan gaat waarin je niet lekker in je vel zit dan houd je het niet vol. Ook niet met veel geld in je achterzak…

Hartelijke groet,
Ilse Kok
Consultant