Nodig 45-plussers uit voor een selectiegesprek

Consultant Carola Heinicke-van Zundert vraagt zich af waarom mensen steeds sneller het etiket ‘oud’ krijgen opgeplakt. “Eerst was 55 jaar oud, toen vijftig en nu ben je al op je 45ste  oud. Waar eindigt dit? En waarom speelt leeftijd zo’n grote rol?”

Hoewel er krapte is op de arbeidsmarkt en je zou denken dat voor ervaren mensen de rode loper wordt uitgerold, merk ik toch dat leeftijd nog steeds een rol speelt. De kritische leeftijd om kandidaten uit te nodigen voor een gesprek is 45 jaar, soms zelfs al veertig jaar. Dat is jammer, want teams en afdelingen met oudere en jongere medewerkers zorgen ervoor dat bedrijven efficiënt kunnen omgaan met kennis en kunde op de werkvloer.-

Motivatie is persoonsgebonden

Leeftijdsdiscriminatie is wettelijk verboden, maar ik merk dat oudere kandidaten niet worden uitgenodigd voor een gesprek. Sommige werkgevers zijn bang dat ouderen niet meer gemotiveerd zijn en de tijd tot hun pensioen komen ‘uitzitten’. Ik probeer ze ervan te overtuigen dat motivatie persoonsgebonden is en niets te maken heeft met leeftijd. Er zijn net afgestudeerde medewerkers die niet gemotiveerd zijn. En er zijn een heleboel vijftigers die graag willen werken. Misschien willen ze niet per se meer carrière maken, maar ze hebben plezier in hun werk en delen graag hun kennis met jongere collega’s.

Ervaren medewerker brengen rust en structuur op de afdeling, ze kunnen nieuwe werksituaties vergelijken met situaties uit het verleden en hun collega’s over de mogelijke gevolgen vertellen. Ervaren werknemers nemen meestal meer initiatief, geven structuur en het zijn vaak specialisten waar de jongeren van kunnen leren.

Razendsnel aangepast

Een andere misvatting is dat oudere werknemers niet meegaan met veranderingen. Maar wie heeft de grootste verandering meegemaakt van het computerloze naar het digitale tijdperk? En wie heeft zich hier razendsnel aan aangepast? Dat waren de 45-plussers. Mijn tip voor HR-managers? Ga in gesprek met oudere kandidaten. Zij komen vaak met veel plezier naar hun werk en nemen kennis mee. Laat ondertussen de jongeren lekker carrière maken. Dat is toch een ideale combinatie?