Nieuwe baan! 5 Tips die ervoor zorgen dat jij goed wordt ingewerkt!

Jouw nieuwe baan is je toekomst. Een goed inwerktraject is dan ook ontzettend belangrijk. Het neemt stress en onzekerheid weg en helpt jou succesvol vooruit. Helaas is dit bij sommige bedrijven geen vanzelfsprekendheid. In ‘de waan van de dag’ en door de hoge werkdruk en het te snel ‘loslaten’ van de nieuwe medewerker, heerst er een gebrekkige manier van inwerken en begeleiden. Met de onderstaande 5 tips zorg jij ervoor dat dit jou niet overkomt.

1. Wees uitgerust

Misschien een open deur, maar ontzettend belangrijk. Zorg ervoor dat jij op je eerste werkdag bijzonder goed bent uitgerust. Een nieuwe uitdaging, nieuwe omgeving en een dag vol uitleg kosten je nou eenmaal veel energie en concentratie. Wanneer je goed bent uitgerust, neem je informatie makkelijker op. En dat kun je goed gebruiken in de begin periode.

2. Maak aantekeningen

Vraag of er een werkbeschrijving is. Is deze niet aanwezig of onvolledig, maak dan volop aantekeningen. Niet zomaar een krabbeltje hier en een woordje daar, maar uitgebreide en duidelijke aantekeningen die je stap voor stap begeleiden. Ook handig is het knipprogramma. Werk je bijvoorbeeld in veel verschillende systemen dan bieden de afbeeldingen je extra duidelijkheid.

3. Ben niet bang om te vragen

Stomme vragen bestaan niet, echt niet. Let er alleen op dat je niet telkens in herhaling valt. Check eerst je aantekeningen en vraag dan door.

4. Wees eerlijk

Geef het eerlijk toe als je de uitleg niet begrijpt. De personen die jou inwerken, doen dit werk vaak al een langere tijd. Zij vinden bepaalde dingen, zoals werkwijzen of afkortingen, heel simpel of logisch klinken en vergeten dan dat dit helemaal niet zo gemakkelijk is. Vraag door en stop pas totdat jij alles volledig begrijpt.

5. Reflecteer

Loop aan het einde van de dag nog eens je aantekeningen na en ga ermee aan de slag. De uitleg zit dan nog vers in je geheugen. Kun jij op basis van de uitleg en jouw aantekeningen de op die dag geleerde werkzaamheden zelf terug zoeken cq. uitvoeren? Nee? Vraag, vraag en vraag opnieuw.

Hartelijke groet,

Deanne Vos

Consultant