Nemen robots het werk in de financiële sector over?

Binnen vijf jaar verdwijnen één op de drie banen in de bankensector als gevolg van automatisering. Tenminste, dat voorspelt voormalig Citi group CEO Vikram Pandit. Het gaat dan vooral om de digitalisering van ondersteunende diensten waardoor in Europa een miljoen mensen hun baan kwijt zouden raken. Voor de VS zou dit neerkomen op 770.000 mensen. En inderdaad, het is een feit: digitalisering rukt razendsnel op. Maar of dit alleen maar negatieve gevolgen heeft? Dat valt nog te bezien.

De​ ​mens​ ​blijft​ ​de​ ​basis

Natuurlijk worden repetitieve handelingen meer en meer overgenomen door slimme software. En dat is vooral een positieve ontwikkeling. Op die manier komt er immers meer ruimte voor interessante taken omdat het handmatige werk gedigitaliseerd wordt. Taken die toch écht alleen door de mens van vlees en bloed kunnen worden afgehandeld. Denk bijvoorbeeld aan de piloot in een vliegtuig: als je het heel zwart-wit bekijkt, dan is deze ook grotendeels vervangen door een robot. Grotendeels, want wanneer er iets mis dreigt te gaan, dan komt de menselijke factor om de hoek kijken. En precies daar zit de crux: onze maatschappij bestaat niet alléén uit robots, maar vooral uit mensen van vlees en bloed. Wanneer we de transitie van mens naar machine slim aanpakken, dan kan er ongelofelijk veel moois uit voortkomen.

Het​ ​gaat​ ​om​ ​bewustwording

Het is goed om heel bewust met de hele transitie naar verdere digitalisering om te gaan. Gebruik de ruimte die ontstaat voor waardevolle zaken. Denk aan meer tijd voor het bouwen aan én het onderhouden van relaties. Maar ook meer tijd om aandacht te schenken aan teams, samenwerking en met elkaar naar een hoger niveau groeien. Zet digitale arbeidskrachten vooral in dáár waar het kan. Maar verlies nooit, maar dan ook echt nóóit het onmisbare empatisch vermogen van de mens uit het oog. Dan komt het vast best goed allemaal.

Verder sparren? Kom koffie drinken én uw verhaal vertellen aan het Emmaplein 2 in Amsterdam. Uiteraard persoonlijk mét menselijke hand voor u gezet.

Hartelijke groet,
Waheba Batou
Senior Consultant Total Solutions