Motivatiebrief: out of date?
Consultant Natacha Gomez de Moor vraagt zich af hoe relevant de motivatiebrief nog is? In de praktijk maakt zij mee dat de brief steeds minder wordt geschreven én minder gelezen. Zij geeft alternatieven voor werkgevers én tips voor kandidaten.
Alternatieven
Onderzoek van Jobvite uit 2017 onderbouwt haar vraag: nog maar 47 procent van de sollicitanten stuurt een motivatiebrief en maar 26 procent van de recruiters leest een motivatiebrief. Er zijn voldoende goede alternatieven die werkgevers/recruiters kunnen toepassen:
- Referral via je netwerk. Het is soms lastig om goede mensen te vinden, via via is altijd een fijne manier. Mensen die er al werken, tippen iemand uit hun omgeving. Je maakt bij deze wervingsmethode gebruik van het netwerk van je medewerkers. Dit opent de deur naar mogelijk interessante kandidaten die je anders niet snel zou bereiken.
- Speed daten. Dankzij korte sessies leren kandidaat en werkgever/recruiter elkaar beter kennen dan via een motivatiebrief. Je hebt vaak geen uur nodig om een kandidaat te leren kennen. De eerste twee à drie minuten zijn cruciaal voor een eerste indruk. Je wordt dus allebei gedwongen om snel ter zake te komen.
- Casuïstiek maken. De kandidaten die je het meest aanspreken, lossen een case op: zo ontdek je meteen hoe ze werken. Een praktijkopdracht is waardevol en verhelderend; het geeft bruikbare input voor het sollicitatiegesprek – mocht je toch nog besluiten dat dat nodig is. Ook voor de kandidaat snijdt het mes aan twee kanten: het is in de eerste plaats een kans om écht te laten zien wat ze in huis hebben, aan de andere kant is het ook een goede gelegenheid om te kijken of de baan wel iets voor hem of haar is.
- Filmpje In plaats van een motivatiebrief, sturen kandidaten een filmpje op waarin ze over zichzelf vertellen. Bij representatieve functies zoals die van officemanager is een filmpje een goede manier om te zien hoe iemand overkomt. Zoek je een pensioenspecialist, dan blijft de motivatiebrief een mooi middel om te zien hoe iemand zich uitdrukt.
Tips voor een goede motivatiebrief
Je stuurt nog wel een brief als het expliciet wordt gevraagd. Hoe doe je dat?
- Bel eerst even naar aanleiding van de vacature, dat doet bijna niemand en daarmee onderscheid je jezelf. Stel vragen als: Wat zijn de lopende activiteiten? Wat zijn de top drie prioriteiten voor het komend half jaar? Hoe is de bedrijfscultuur? Verwerk de antwoorden in je brief. De lezer heeft dan een feest der herkenning en zo heb je een streepje voor.
- Herhaal niet je cv in je brief. Dit is dubbelop en zonde van je tijd.
- Verplaats je in de werkgever: wat ga jij daar brengen? Vertel wat je hebt gedaan en wat jouw bijdrage was om het doel/resultaat te bereiken. Heel concreet zijn; wat was de situatie, wat was jouw bijdrage en wat was het resultaat?
- Maak het ook jouw brief. Kopieer geen passages uit voorbeeldbrieven, maar maak het je eigen verhaal. Dit leest aan de andere kant een stuk prettiger en op deze manier geef je een persoonlijk beeld van jezelf mee.
- Tot slot: hou het kort maar krachtig. Het moet in één oogopslag duidelijk zijn waarom jij van toegevoegde waarde bent voor het bedrijf.
Ben jij op zoek naar een nieuwe baan? Bekijk onze vacatures en we helpen je graag verder.