Is "Dutch Language" echt een must?
Onze Hollandse organisaties worden steeds internationaler. Als klein landje doen we het goed, internationaal gezien. Zo vestigen onze bedrijven zich niet alleen over de hele wereld, maar kiezen ook steeds meer buitenlandse bedrijven voor een vestging in Nederland. Daarom vraagt Senior Consultant Waheba Batou zich af, waarom ‘Nederlands’ nog (te) vaak een ‘must’ is in sollicitatieprocedures.
Volgens de Rijksoverheid staat Nederland, ondanks de Coronaepidemie, goed op de kaart bij buitenlandse bedrijven. In 2019 kozen maar liefst 397 internationale ondernemingen – zoals Fresenius, FujiFilm Irvine Scientific en Swisscom – voor ons land. Deze bedrijven verwachten in de eerste drie jaar ruim 14.000 directe banen te creëren en 4,3 miljard euro in hun projecten te investeren. Een record, want deze cijfers waren nooit eerder zo hoog.


nederlands is geen must meer

Kortom; Nederland gaat internationaal. En daar hoort een internationale bedrijfstaal bij: Engels. Alleen Nederlands spreken is niet meer van deze tijd. Of het noodzakelijk is voor bepaalde functies? Ook daar zet ik mijn vraagtekens bij, want volgens mij is dat geheel afhankelijk van hoe je jouw afdelingen inricht. Naar mijn idee is Nederlands echt geen must meer, want Engels heeft als voertaal juist heel wat voordelen.


internationale talenten

Kies je voor Engels als eerste of tweede taal binnen jouw organisatie, dan zet jij de deur open voor internationaal talent. En dat is interessant, zeker nu de arbeidsmarkt schaars is of wanneer je werkt met technieken die hier nog niet geïmplementeerd zijn, terwijl er in het buitenland ervaren krachten rondlopen. Bepaalde sectoren kunnen nu eenmaal moeilijk aan het juiste, hoogopgeleide personeel komen, terwijl andere landen beschikken over genoeg personeel voor specialistische functies. Denk aan IT-specialisten uit India of China, maar ook aan experts vanuit Amerika of onze eigen Europese Unie.


internationale mogelijkheden

Wil jij met jouw organisatie niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland groeien? Dan is het slim om internationaal talent aan boord te halen. Deze internationale krachten spreken de taal en zorgen voor een internationale dynamiek. Tegelijkertijd draagt internationalisering ook nog eens bij aan de aantrekkelijkheid van de onderneming als werkgever. Zo trek jij als vanzelf nóg meer (inter)nationaal talent aan.

Kortom, de voordelen van Engelstalig sprekend talent, wegen naar mijn mening allang niet meer op tegen het ‘comfort’ van Nederlands op de werkvloer. Het is even wennen voor iedereen binnen de organisatie, maar het went snel en je krijgt er een hoop diversiteit voor terug. Wacht daarom niet langer en haal die ‘’Dutch Language is a MUST’’ uit de vacature.

Veel succes!

Waheba Batou

Senior Consultant