Mijn leven in remote
3 maanden na ‘Hamsterdag’: we werken nog steeds thuis. Nieuwtje: dat verwachten we in de toekomst ook te blijven doen. Uit recent onderzoek van Intermediair en Nationale Vacaturebank blijkt namelijk dat 49 procent van de Nederlanders, ook na de coronacrisis, deels thuis wil blijven werken. Thuiswerken is dus een blijvertje! Maar hoe doen we dat eigenlijk, fulltime en ook nog eens succesvol thuiswerken? Onze consultant Alain van Riswick deelt zijn ervaringen en geeft tips.
1. Creëer een routine
Wekkertje gezet, onder de douche gesprongen, rondje hardgelopen en een nette outfit aangetrokken? Goed bezig! Jij hebt een routine te pakken. En dat is nu belangrijker dan ooit, want een goede thuiswerkroutine zorgt voor productiviteit én een natuurlijke scheiding tussen inspanning en ontspanning. Wanneer jij de hele dag in dezelfde ruimte in je joggingbroek rondhangt, kent jouw brein het verschil tussen werkmodus en vrije tijd niet meer. En dat wil jij voorkomen! Zet daarom op tijd je wekker, kleed je netjes aan, ga naar buiten, beweeg en werk op vaste tijden. Kortom: creëer een routine.


2. Onderhoud contact
Geen handen schudden en knuffels geven, vooruit, maar geen contact meer? No way! Ook in ‘remote’ blijven we sociale wezens. Schroom daarom niet om (telefonisch) contact te zoeken met vrienden, maar ook met collega’s. Wanneer jij in deze moeilijke periode bewust blijft aangesloten bij je collega’s, blijf je verbonden. Je weet wat er speelt, kunt je verhaal kwijt en vindt gehoor. Jij bent er voor je collega’s en jouw collega’s zijn er voor jou. Dat zorgt, misschien nog wel meer dan voorheen, voor een mooie verbinding.


3. Blijf in beweging
In Duitsland hebben ze er al een geinige naam voor: ‘Corona speck’, de extra kilo’s die er in deze periode aan lijken te vliegen. Een kilootje meer of minder is natuurlijk niet zo erg, maar waak voor gezondheidsproblemen én versuffing. Met te veel stilzitten verlies jij je focus en daar wordt niemand beter van. Ga erop uit: wandel of fiets. Een bekende van mij fietst iedere dag naar haar werk en dan weer terug. Zo behoudt zij toch haar dagelijkse routine.


4. Werk buiten
Thuiswerken kent ook voordelen. Geen reistijd, tussendoor een wasje draaien én werken waar jij wilt. Nu de zomer aanbreekt betekent dat: heerlijk op het balkon of in de tuin. En dat is niet alleen lekker, maar ook nog eens goed voor je productiviteit. Uit onderzoek blijkt dat je met groen om je heen zo’n 15 procent productiever bent. Alleen maar positieve prikkels dus!


5. Wees lief voor jezelf
Tot slot: wees een beetje lief voor jezelf. Het is heel normaal dat jij je in deze periode soms wat neerslachtiger voelt. Blijf daarom heel goed luisteren naar je lichaam en emoties. In deze periode ben ik bijvoorbeeld na gaan denken over wat ik nu écht belangrijk vind. Waar word ik gelukkig van? En welke mogelijkheden zijn er om mijn (werkende) leven flexibel naar mijn hand te zetten? Op dit moment zoek ik naar mijn antwoorden. Ken jij jouw antwoorden al?Hartelijke groet,
Alain van Riswick
Consultant