Lessen uit de praktijk: dit valt op als wij kandidaten spreken

Als bureau krijgen we veel kandidaten over de vloer. Ze komen in alle soorten en maten met de mooiste verhalen. Toch is het belangrijk om iedereen persoonlijk te spreken, voordat wij voor hen op zoek gaan naar een baan. Er zijn een paar dingen die ons opvallen tijdens die eerste gesprekken. Onbewuste uitspraken of gedrag wat van invloed kan zijn als je gaat solliciteren – toch wel handig om dat van te voren te weten.

1. Onzeker

We weten dat een baan zoeken best spannend is, maar het is echt niet nodig om onzeker te worden of aan jezelf te gaan twijfelen! Probeer eens objectief naar je eigen werkervaring te kijken. En dan niet naar de drie zinnen die je voor het UWV op hebt moeten schrijven, omdat het anders niet op één pagina past, maar naar je uitgeschreven versie. Je staat er echt van te kijken wat je allemaal hebt gedaan tijdens je carrière en hoeveel kennis je wel niet hebt. En daar hoef je echt geen dertig jaar werkervaring voor te hebben. Dus hoezo onzeker?

2. Wanhoop

Na de zoveelste afwijzing word je soms wanhopig, want je wilt zo graag aan het werk! Dan ben je echt bereid alles aan te pakken. Alleen; dat werkt averechts. Pas op als je dat gevoel krijgt. Ga zitten, pak een kop koffie of thee en bedenk voor je aan je sollicitatie gaat beginnen waarom ze jou moeten aannemen. En nee; ik wil werken, is niet het juiste argument. Wat breng jij mee, waarom ben jij beter dan de ander? Je zal merken dat dit een groot verschil gaat maken.

3. De eerste indruk

Nog steeds erg belangrijk en zo makkelijk. Geef een complimentje als je binnenkomt, bedank mensen voor het gesprek, glimlach…en bereid je gesprek voor. Want zo simpel is het.

4. Schuldige

Doe het niet! Ga niet klagen over je vorige werkgever. Vertellen over je vorige werkzaamheden, uiteraard, dat hoort erbij. Maar weid niet uit over een reorganisatie, je slechte manager of onprofessionele vorige werkgever. Houd je mening voor jezelf, vertel wat relevant is voor de functie of voor het gesprek wat je voert en laat het daarbij! Ja lastig…maar wel zo professioneel.

5. Kinderen bepalen je werktijden

Met name jonge vaders verwachten dat werkgevers zich aanpassen aan het schema van hun kinderen. Vaak kan dit wel geregeld worden, maar om het nu meteen als harde eis mee te nemen tijdens je eerste sollicitatie gesprek. Niet handig. Verifieer tijdens je sollicitatie eerst of de baan wel bij je past en ga daarna onderhandelen.

Wil je meer weten over solliciteren? Neem dan gerust contact met ons op.

Hartelijke groet,

Inge Hoogeveen,
Consultant