Ken jij je collega’s?

Collega’s! Je ziet en/of spreekt ze (misschien wel) iedere dag. Misschien zelfs wel vaker dan je partner, kinderen en vrienden. Interessant eigenlijk, zo’n vaste groep mensen om je heen. Maar hoe goed ken jij je collega’s eigenlijk? Waarom is het prettig, of zelfs essentieel, om jouw collega’s beter te leren kennen? En hoe doe je dat zonder grenzen te overschrijden? Debbie Bouguenon, Senior Consultant, geeft uitleg, tips & tricks!

Goed contact met je collega’s draagt bij aan een succesvolle samenwerking. Want ken jij de karaktereigenschappen van je collega’s goed, dan weet jij hoe je samen doelen bereikt. En praat jij met je collega’s ook geregeld over informele dingen, dan creëer je een goede sfeer. Je voelt verbinding en dat zorgt voor een positieve energie op de werkvloer. Klinkt goed, maar hoe doe je dat, je collega’s leren kennen? En hoe zit het eigenlijk met de grens tussen zakelijk en privé?

5 tips!

1. Heb persoonlijk contact

Leer je collega’s écht kennen. Investeer tijd en ga eens verder dan ‘En, hoe was jouw weekend?’ Stel persoonlijke vragen. Ga na wat je collega’s motiveert, wanneer zij het productiefst zijn en waarin zij zich verder willen ontwikkelen. En durf ook eens te vragen wat je collega’s eigenlijk doen in hun vrije tijd, hoe hun thuissituatie en wat hun achtergrond is. Zo creëer je een band.

2. Stel een informeel uitje voor

Op de werkvloer gedragen we ons (soms) anders dan in informele situaties. Stel daarom eens een teamuitje, borrel of lunch met je collega’s voor als dat mogelijk is. Zo leer je elkaar op lossere wijze en een andere manier kennen. Misschien ontdek je wel iets positief verrassends bij de ander.

3. Spar en deel kennis

Toon interesse in de ideeën van je collega’s. Ook als jij een idee in de eerste plaats niet begrijpt of niet ziet zitten. Vraag door: waarom denkt jouw collega zo? Wees daarbij nieuwsgierig. Zo krijg je meer inzicht in de denkwijze en motivatie van je collega’s. En dat leidt weer tot wederzijds respect en een efficiëntere samenwerking.

4. Respecteer grenzen

Niet iedereen heeft naast formeel contact ook behoefte aan informeel contact op de werkvloer. Respecteer dat. Iedereen heeft zo zijn eigen wensen en grenzen en dat is ook oké.

5. Toon begrip en respect

Elkaar dagelijks zien, staat niet gelijk aan de beste vrienden zijn. Soms is de klik er gewoon niet. En dat hoeft dan ook niet. Met begrip en respect voor elkaar kom je al een heel eind. Het allerbelangrijkste blijft heldere communicatie. Luister eens écht en onbevooroordeeld naar elkaar. Wat hoor je dan?

Wat voor collega ben jij? En hoe zeer verdiep jij je in jouw collega’s? Ik ben erg benieuwd naar wat jij doet om je collega’s beter te leren kennen. Ik hoor het graag!