Jouw 6 zintuigen in een sollicitatiegesprek in Coronatijd
Voer jij binnenkort een sollicitatiegesprek? Dan gaat dat er, in Coronatijd, waarschijnlijk net even iets anders aan toe. Sommige zintuigen kun jij nu niet inzetten. Zo is een hand geven bijvoorbeeld uitgesloten. Probeer daarom je andere zintuigen te gebruiken. Luister, ruik, proef, voel en kijk tijdens je sollicitatiegesprek. En vergeet je zesde zintuig niet! Onze Senior Consultant Waheba Batou vertelt…
Veel sollicitatiegesprekken worden nu telefonisch of via een video call gevoerd.
Dit soort gesprekken vragen vaak meer energie, omdat je niet fysiek met elkaar aan tafel zit. Je kunt jezelf niet volledig presenteren, waardoor de kandidaat wellicht een kans mist en het bedrijf een topkandidaat. Wat je wel kunt doen? Al je zintuigen inzetten en er het beste van maken! En indien mogelijk: vraag om een face-to-face vervolggesprek.


1. horen
Luister goed naar wat er gevraagd wordt, zonder direct al een antwoord in je hoofd te bedenken en ‘uit te tunen’. En neem de tijd voor jouw antwoord. Wat wordt er nu écht gevraagd? En… geen paniek: beantwoord je een vraag verkeerd, vergeet dat dan even en luister goed naar de volgende vraag. Zo kom jij professioneel, zelfverzekerd en sympathiek over.


2. proeven
Proef de sfeer. Voel jij je hier op je gemak? En proef de koffie! Hoe smaakt de koffie bij je (potentiele) nieuwe werkgever? In de tijd dat ik zelf solliciteerde, vond ik dat erg belangrijk. Kreeg ik een slappe kop koffie, dan wist ik: hier wil ik niet werken want wil bij dit bedrijf niet mijn ochtend beginnen met slappe koffie. Ben je beperkt tot een video call? Vraag dan naar de sfeer en probeer die ‘door de lijn’ heen te proeven.


3. ruiken
Zorg ervoor dat je lekker, maar niet té lekker ruikt tijdens jouw sollicitatiegesprek. Ruik jij niet fris of té sterk naar parfum of aftershave, dan overschaduwt je geur jouw eerste indruk. Wat je dan ook zegt of doet, de aandacht blijft bij jouw geur. En dat wil jij voorkomen. Beperkt tot een video call? Dan heb je geluk! Want op een afstand valt er niets te ruiken. Let er dan op dat je ‘oké’ ruikt tijdens jouw inwerkperiode. Wat voor jou een heerlijke geur is, hoeft dat voor de ander niet te zijn.


4. zien
Je hebt het vast al eens gehoord: non-verbale communicatie is bepalend voor jouw eerste indruk. Tijdens je sollicitatiegesprek kan je houding zelfs doorslaggevend zijn. Maak daarom oogcontact, glimlach en zit recht. En een kleine tip: oefen je gezichtsuitdrukkingen. Die kleine aanpassingen doen wonderen.


5. voelen
Normaal gesproken is het eerste fysieke contact een goede handdruk. Een slap of natje handje? Twee punten aftrek! Een droge en stevige hand? Ting, ting, ting! Jij bent binnen. Klinkt logisch, maar hoe voel je nu, in de Coronatijd, aan of iemand sterk genoeg is? Dat doe je met je zesde zintuig: jouw onderbuik gevoel.


6. je zesde zintuig
Tot slot: vergeet je zesde zintuig niet. Iedereen heeft een zesde zintuig. Een zintuig dat jou uniek maakt, bijvoorbeeld: een ijzersterke intuïtie. Het kleine stemmetje in je hoofd, het engeltje op je schouder. Het ondefinieerbare ‘Ik weet niet waarom, maar het voelt gewoon goed’. Gebruik jouw zesde zintuig. Wanneer je ernaar luistert, sta je versteld van wat jij diep van binnen weet.

Even nieuwsgierig. Wat is jouw zesde zintuig? En wat heeft het jou gebracht?

Hartelijke groet,
Waheba Batou
Senior Consultant