Is het leuk om voor een financiële instelling te werken?
Als kind was ik nieuwsgierig naar wat er gebeurde achter de ramen van de grote financiële instellingen. Toen ik op 21-jarige leeftijd de kans kreeg om daar te gaan werken, greep ik die dan ook met beide handen aan. En eenmaal binnen dacht ik: ‘Wauw, wat een mooie wereld’. Ik had nooit verwacht dat het zo divers en indrukwekkend zou zijn, met zoveel kansen. Best jammer eigenlijk dat young professionals niet meteen kiezen voor een carrière binnen een financiële instelling omdat het saai, grijs en suf zou zijn!
Een gevolg van de bankencrisis is dat deze de perceptie op financiële instellingen heeft veranderd. Begrijpelijk, maar niet helemaal terecht. We hebben afgelopen jaren gemerkt dat jonge sollicitanten terughoudend zijn over starten in de financiële sector. En dan gaat het niet over de functie, maar meer over hun eigen perceptie over de sector en vooral over wat andere mensen zouden vinden.


In de afgelopen tien jaar is er veel veranderd. Mede door de automatisering van processen en veranderende regelgeving, zijn de werkzaamheden verschoven van uitvoerend en zeer administratief naar actief ondersteunend, waarbij het gaat om optimalisatie. Dit vraagt om een (young) professional met inlevingsvermogen en oog voor hoe het nog beter kan. Iemand die de administratieve processen begrijpt of kan begrijpen, zonder ze te ‘zien’, want bij financiële instellingen werk je met ontastbare materie.


Als je jong bent, heb je vaak nog geen idee van wat je écht wilt. Je studeerde, maar wat er allemaal te koop is in de wereld, is nog een ontdekkingstocht. Zowel een startersfunctie op één van de vele afdelingen als de traineeships binnen een financiële instelling, leren je precies waar jij goed in bent. In relatief korte tijd leer je alles over de verschillende disciplines van het financiële vak. Je leert werken in teamverband en je ontwikkelt in deze periode de benodigde vaardigheden die je de rest van je carrière nodig hebt.


Bijna dertig jaar later werk ik nog steeds met heel veel plezier in dezelfde sector. Ondanks, of juist door, de vele veranderingen is het nog geen dag saai geweest. Dus overweeg een loopbaan in de financiële sector! Houd jij van puzzelen en ben je niet bang voor verandering, dan pas jij hier perfect. Ga ervoor….misschien verbaast het je en wordt het echt jouw plek.


Nora de Groot Director