In loondienst of aan de slag als zzp’er?
Ben jij iemand voor wie vrijheid over je werkschema belangrijk is of gedij je juist beter in een vast stramien? Bezorgt het idee van financiële onzekerheid je al slapeloze nachten of zie je daarin geen probleem? Zomaar een greep uit de vragen die bepalen of zelfstandig ondernemerschap (zzp’er) of werken in loondienst bij je past.
Misschien loop je al langer met het idee rond om voor jezelf te beginnen. Of overweeg je juist als zzp’er de overstap te maken naar een baan in loondienst. Het één is niet beter dan het ander, de vraag is wat het beste past bij je persoonlijke voorkeuren, professionele doelen en individuele omstandigheden. Zaken die door de jaren heen vaak ook nog eens kunnen veranderen.


Voor- en nadelen op een rijtje

Werken als zzp’er of werken in loondienst, beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, en het is belangrijk om deze goed af te wegen voordat je een beslissing neemt. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.


Aan de slag als zzp’er

Ben jij iemand die streeft naar onafhankelijkheid en zelfsturing, dan is zelfstandig ondernemerschap wellicht iets voor jou.

Als zzp’er:
- heb je de vrijheid om je eigen bedrijf op te zetten en te beheren;
- heb je controle over je werkschema, tarieven en welke projecten je aanneemt;
- kun je potentiële belastingvoordelen en zakelijke aftrekposten benutten.

Aan de andere kant brengt het zzp-schap ook uitdagingen met zich mee:
- je hebt de verantwoordelijkheid voor acquisitie, administratie, belastingen en verzekeringen;
- er is geen vast salaris en inkomensstabiliteit kan variëren;
- je loopt het risico op pieken en dalen in opdrachten en inkomen;
- het vangnet van sociale voorzieningen die werknemers in loondienst hebben ontbreekt vaak.


Aan de slag in loondienst

Maak jij je liever niet druk over bedrijfsvoering en hou je van zekerheid, dan past een vaste baan in loondienst waarschijnlijk beter bij je.

In loondienst werken biedt:
- financiële zekerheid met een vast salaris en sociale voorzieningen;
- vaak betere toegang tot pensioenregelingen en andere secundaire arbeidsvoorwaarden;
- doorgaans minder administratieve verplichtingen, zodat je je kunt je richten op je kernverantwoordelijkheden.

Aan de andere kant heb je als werknemer in loondienst:
- minder zeggenschap over je werkschema en de projecten waaraan je werkt;
- is er een hiërarchische structuur;
- moet je soms rekening houden met bedrijfsrichtlijnen en beleid;
- heb je minder directe controle over je inkomsten en loopbaanontwikkeling.


Geen 'one-size-fits-all' antwoord

Terug naar het vraagstuk van deze blog: zelfstandig ondernemerschap of loondienst, wat past bij het best bij jou? Uiteindelijk is er geen 'one-size-fits-all' antwoord.

Bij het maken van jouw keuze is het belangrijk om je financiële situatie, risicotolerantie, carrièredoelen en persoonlijke voorkeuren in overweging te nemen. Sommige mensen gedijen goed in een zelfstandige omgeving waar ze de touwtjes in handen hebben, terwijl anderen de stabiliteit en voordelen van loondienst verkiezen. Het kan ook nuttig zijn om te overleggen met professionals, zoals belastingadviseurs, om het financiële aspect van je keuze te begrijpen.


Twee belangrijke tips voor zzp’ers

Als laatste twee belangrijke tips als je overweegt zzp’er te worden: hou de arbeidsmarkt in de gaten. Starten vlak voor een recessie kan een lastige eerste stap zijn. En zorg dat je voor toekomstige opdrachtgevers duidelijk kan aangeven waar jouw Unique Selling Spoint (USP) ligt. Met andere woorden: wat maakt jou de beste kandidaat voor de opdracht?

Kom je hier zelf niet uit? Of wil je eens vrijblijvend van gedachten wisselen? Geef dan gerust een belletje. We helpen je graag verder.

Heel veel succes!

Nora de Groot Director Total Solutions