Ik wil ook een sabbatical!

Kijk jij ook met een jaloerse blik naar vrienden en collega’s die een sabbatical nemen? Stel jij jezelf dan de vraag hoe ze het geregeld hebben en of ze nog wel een baan hebben als ze terugkomen? Een sabbatical zorgt voor een frisse blik, hernieuwde energie én zin in het werk. Want heb jij dat eigenlijk nog wel? Zin in jouw werk?

Genieten; nu of later?

Hoe lang moet jij nog werken? Waarschijnlijk moet je nog een heel aantal jaartjes door. Waar onze ouders rond hun 60ste met pensioen mochten, en écht konden gaan genieten, moeten wij langer, jongeren misschien wel tot hun 70ste levensjaar, door. In deze situatie moeten we het écht genieten wel heel lang uitstellen of… naar voren halen.

Tijden veranderen

Als je vijftig jaar meedoet in het arbeidsproces, weet je één ding zeker; je maakt vele veranderingen mee en je moet je meerdere malen aanpassen. Daar is tijd voor nodig. Een sabbatical is een prima periode om te observeren, de veranderingen op je in te laten werken en jezelf af te vragen op welke manier je meegaat in de nieuwe situatie. Voel je na zo’n rustperiode, of ook wel sabbatical, nog steeds weerstand om weer aan de slag te gaan, dan is het wellicht tijd voor een nieuwe uitdaging. Mis je jouw collega’s en de uitdagingen van de baan, dan zit je op de juiste plek.

Weer zin in werk

Zelf ben ik een groot voorstander van de sabbatical. Aan het eind van mijn studententijd reisde ik vier maanden door Afrika; een enorme eyeopener. In 2012 zocht ik het avontuur opnieuw op. Niet alleen, maar met het hele gezin. Drie maanden trokken wij met onze drie lagereschoolkinderen door Zuid-Amerika. Wat mij dat bracht? Rust, een hechtere band met mijn gezin én bovenal; zin om weer aan het werk te gaan!

Pauzeer die ratrace

We kijken tegenwoordig steeds vaker, een tikkeltje jaloers, op tegen die ene collega die het wel durfde; het nemen van een sabbatical. Gelukkig bieden steeds meer bedrijven de mogelijkheid tot het nemen van die sabbatical. Vaak zijn de mogelijkheden onbekend, maar in detail beschreven in de CAO. Daarnaast zijn er ook wettelijke regelingen voor ouderschapsverlof. Deze regelingen zijn er omdat ook werkgevers de voordelen van een sabbatical inzien. Logisch, want wie werkt er nou niet graag met energieke mensen die zin hebben in hun werk? Ik pleit er dan ook voor ons allen om de zeven jaar drie maanden terug te trekken. Durf de ratrace te pauzeren. Durf na te denken over waar je mee bezig bent en durf te kiezen voor een frisse blik, hernieuwde energie én weer zin in het werk! En heb je nog steeds twijfels over de gevolgen, praat dan met iemand die een sabbatical heeft genomen, hij is de enige die het echt weet.

Wil je meer weten over het nemen van een sabbatical? Neem dan gerust contact met ons op.

Robi Dattatreya,
Founder and Business Development