Hybride werken? Maak het bespreekbaar
Het is één van de grootste trends die voortkwam uit de Covid-19-pandemie – deels op kantoor en deels vanuit huis werken, oftewel: hybride werken. Maar wat betekent dat voor jou, een hybride werkomgeving? En past het eigenlijk wel bij jou, dat hybride werken? Hoe krijg je alle neuzen dezelfde kant op? Onze Senior Consultant Nienke geeft tips
Ik merk dat steeds meer mensen het helemaal prima vinden om hun ‘echte werk’ vanuit huis te doen. Maar wat gaan we dan op kantoor doen? Wat verwacht jij eigenlijk van het hybride werken? En van zo’n hybride kantooromgeving? Wordt het kantoor een plek om te werken of meer een ontmoetingsplek? Is het kantoor een huiskamer waarin je met elkaar van gedachten wisselt en samen een lijn uitzet, om die vervolgens thuis verder uit te werken? Of blijft het aan ‘kantoor-kantoor’, zoals vroeger? Waar heb jij behoefte aan? Heb je daar al over nagedacht? En nog belangrijk: ook bespreekbaar gemaakt?


scenario 1: het kantoor als ontmoetingsplek

Past het nieuwe scenario, van het kantoor als ontmoetingsplek, bij jou? Denk dan bijvoorbeeld eens aan het volgende scenario. Op maandag en dinsdag ga je naar kantoor. Daar ontmoet je jouw team en eventueel nieuwe collega’s, freelancers of klanten. Je bespreekt de projectplannen en de gang van zaken: lopen we op schema? Missen we iets? Moeten we bijsturen? Waar lopen we tegenaan in ons werk? En zijn er collega’s die willen helpen? Daarnaast is er voldoende tijd om te ‘socializen’ en zodoende de verbinding te zoeken.

Woensdag en donderdag werk je vanuit huis. Daar werk je de plannen uit en schakel je met collega’s via telefoon of Teams. Later in die week, bijvoorbeeld donderdagmiddag of vrijdag, kom je opnieuw bij elkaar: waar zijn we gekomen? En wat gaan we volgende week doen?


scenario 2: het kantoor als jouw werkplek

Misschien vind jij scenario 1 wel hip en gezellig klinken, maar is het in de praktijk niets voor jou. Jij werkt veel liever fulltime op kantoor. Zodat je werk en privé gescheiden houdt en je tijdens je werk niet gestoord wordt door externe factoren, zoals rondrennende kinderen of wasjes die ineens overdag gedraaid moeten worden. Ook helemaal prima.


samen kom je altijd verder dan alleen

Iedereen is anders. En iedereen werkt anders. Dat betekent dat iedereen er ook andere voorkeuren op nahoudt. Mijn advies? Maak het met elkaar bespreekbaar: hoe ga je dit nou met elkaar regelen? En hoe zorg je ervoor dat iedereen ‘happy’ is? Ga het gesprek aan, want samen kom je altijd verder dan alleen.

PS: Het ziet ernaar uit dat vanaf maart het echt gaat gebeuren! Naar aanleiding daarvan hebben we een poll. We zijn heel benieuwd naar jouw mening!

Hartelijke groet,

Nienke de Kruijf

Senior Consultant