Hoe vind je de schaarse IT – specialisten in een krappe arbeidsmarkt?

Robi Dattatreya, mede-eigenaar van Total Solutions, geeft 3 belangrijke tips over hoe je de beste IT mensen in huis kunt halen. Zijn tips zijn gebaseerd op bijna 20 jaar recruitment en detachering ervaring voor onze brede groep klanten.

Ontwikkelingen
Banken en financiële instellingen zijn steeds meer een IT-bedrijf geworden. Klanten worden hoofdzakelijk via digitale kanalen bediend. IT is een essentieel onderdeel van het bankwezen, als bijvoorbeeld de betaalsystemen uitvallen, sluiten winkels hun deuren. Klanten missen misschien het persoonlijk contact, maar zijn blij met de 24/7 dienstverlening. Om betrouwbare systemen te ontwikkelen, zijn de beste IT mensen nodig en dat in een krappe arbeidsmarkt. Waar vind je deze IT’ers?

  1. Positioneer de afdeling
    Jonge IT’ers kiezen niet meer voor een carrière bij een bedrijf, maar voor een interessante functie op een leuke afdeling. Wil je jezelf als werkgever aantrekkelijk maken, dan zal je de afdeling aantrekkelijk moeten positioneren. Maak duidelijk dat je in een innoverende omgeving werkt met de laatste technologieën en gelijkgestemde collega’s.
  1. Recruitment binnen een week
    Daarnaast is een efficiënt recruitment proces essentieel. Het moet snel en goed en je positioneert jezelf als besluitvaardig. Als je een cv ontvangt die je aanspreekt, bel meteen de sollicitant voor een afspraak de volgende dag. Zorg dat de vervolg interviews binnen een week zijn afgehandeld en het aanbod in hun mailbox zit. Hoe trager je proces, meer tijd je kandidaten geeft om elders een aanbod te accepteren.
  1. Zoek niet het schaap met de 5 poten
    Elke kandidaat heeft zijn sterke en zwakke punten. Het is moeilijk een afdeling te bouwen met alleen maar “schapen met 5 poten”, medewerkers die op alle relevante punten sterk zijn. Als je je team samenstelt, let er dan op dat de sterke punten van je medewerkers op elkaar aansluiten en accepteer eventuele zwakkere punten van medewerkers. Op deze manier bouw je een sterke afdeling, zonder allemaal super kandidaten.

Wij zien klanten die bovenstaande 3 tips in de praktijk brengen ook in deze krappe arbeidsmarkt de juiste mensen vinden.